Řidič Audi nezastavil policistům, kteří jej stavěli. Ujížděl jim cca deset kilometrů, přitom naboural dvě policejní auta a zranil dva policisty. Vůz byl dnes ráno odcizený v Německu.

Ve středu, krátce před polednem, prováděli policisté krajského dopravního družstva, v rámci opatření Velikonoce, silniční kontroly vozidel na Jablonecku. V obci Loužnice stavěla hlídka řidiče černého vozu Audi s německou RZ. Řidič nejprve na pokyn policisty k zastavení zpomalil, pak ale přidal plyn a policista musel uskočit, aby jej řidič nesrazil.

Vysokou rychlostí, kolem 150 km/h, a navíc velmi riskantní jízdou, kdy ohrožoval i další řidiče, pak začal policistům ujíždět, a to ve směru na Velké Hamry a Tanvald. Dopravní policisté jej po celou dobu pronásledovali a zapojila se i další hlídka, z obvodního oddělení Tanvald. Ta se ujíždějícího řidiče snažila zastavit zátarasem, který vytvořilia z policejního vozidla.

Smrtelná nehoda na motocyklu - ilustrační foto
Motorkář havárii nepřežil. Nezachránila ho ani 45minutová resuscitace

"Ale ani na to řidič nereagoval, do služebního vozu naboural a ujížděl dál. Přitom zranil policistu, který poté, co postavil auto jako překážku na vozovku, opouštěl na poslední chvíli vozidlo. Je na ošetření v nemocnici," popsala Vlasta Suchánková, mluvčí krajské policie.

V pronásledování pokračovali dopravní policisté, kteří řidiče původně stavěli. Těm se ho podařilo zadržet na kruhovém objezdu v Tanvaldu, kde mu nadjeli a znemožnili další jízdu. Přitom řidič Audi služební vůz naboural a v něm se zranil jeden z policsitů. Ujíždějící řidič je na lékařském ošetření a následně si jej převezmou kriminalisté z Jablonce nad Nisou.

Krátce po jedné hodině odpoledne zadrželi policisté v Novém Městě pod Smrkem další vozidlo i s řidičem, které bylo rovněž dnes ráno odcizeno v Německu. Podle zatím předběžně zjištěných poznatků spolu oba případy souvisí.

"K nehodě vyjeli tanvaldští profesionální hasiči, ale nezasahovali," sdělila Zdeňka Štrauchová, mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje.