Pojišťovny evidují tisíce nehod, u kterých se řidiči střetli s divokou zvěří. V Libereckém kraji je hned několik míst, kde k takovým případům může dojít.
Například na silnici mezi Jabloncem nad Nisou a Libercem.„Již několikrát mi přes cestu přeběhla srnka a za ní hned druhá. Bylo štěstí, že jsem v poslední chvíli dokázal zastavit," popisuje svoje zkušenosti Pavel Nováček, který si krátí cestu z Liberce přes Harcov Lukášovem do Jablonce.

Odborníci radí, že když řidič vidí přebíhat přes cestu jedno zvíře, musí počítat, že se zanedlouho objeví další. Vysoká zvěř či divoká prasata totiž obvykle chodí ve skupině více zvířat, která mají snahu těsně před projíždějícím autem následovat první zvíře.

Z dlouhodobých statistik České pojišťovny vyplývá, že na jaře roste počet sražených zvířat. Nejrizikovější je měsíc květen se 430 hlášenými případy.
Odborníci tvrdí, že nejpravděpodobněji se se zvěří střetnete v pozdních nočních či brzkých ranních hodinách. Hned 40 procent ze všech vloni nahlášených škod se totiž odehrálo mezi půlnocí a sedmou hodinou ranní (celkem šlo o 1622 nehod).

Přes 700 karambolů přitom připadá na první hodinu po půlnoci. „Relativně klidné období nastává pro motoristy mezi polednem a 16. hodinou. Poté počet nehod se zvěří začíná opět významně růst," popisuje další statistická fakta Patrik Nauš z úseku likvidace pojištění motorových vozidel ČP a dodává: „Největší pozor by si měli motoristé dávat na silnicích první a nižších tříd – loni šlo o celkem 3154 nehod. Na dálnicích se naši klienti střetli se zvěří ve 192 případech. Ze zahraničí se pak na naši asistenční službu obrátilo kvůli sraženému zvířeti 55 motoristů."

Ročně na českých silnicích zahynou v souvislosti s provozem motorových vozidel tisíce větších i menších zvířat. Procento těch, které končí 
v policejních statistikách, je však poměrně nízké. Ještě méně případů se pak dostává přímo do pojišťoven.

RADY PRO ŘIDIČE

Jak zabránit srážce
Řidiči by měli vědět, že vysoká zvěř či divoká prasata obvykle chodí 
ve skupině více zvířat, která mají snahu těsně před projíždějícím autem následovat první zvíře. Spatříte-li přecházet zvíře přes silnici, výrazně snižte rychlost, zhasněte dálková světla a nestrhávejte volant. Je-li střet nevyhnutelný, držte pevně volant v přímém směru. Čelní náraz je výrazně bezpečnější varianta, než se snažit zvířeti vyhnout nebezpečným manévrem.

Co dělat po střetu se zvěří
Pokud srazíte na silnici zvíře, zavolejte vždy na asistenční službu pojišťovny, která vám pomůže situaci zvládnout. Zároveň poskytne informace, zda lze využít odtah či přistavení náhradního vozidla. Škodu vždy hned na místě zdokumentujte – postačí i fotografie z mobilního telefonu.

Událost musíte nahlásit mysliveckému sdružení, nejjednodušší postup je zavolat policii na linku 158. O srážce informujte myslivce i tehdy, pokud nedojde k poškození vozu nebo zvíře zůstane po střetu ležet mimo silnici.
Policii rovněž volejte, pokud je rozsah škody značný (např. vozidlo zůstalo kvůli srážce nepojízdné, došlo ke škodě na zdraví lidí,…).