Od ledna roku 2005 je na středisku letecké záchranné služby používán i vrtulník EC-135T, který je známý spíše pod volacím znakem „Kryštof 18".

„ Právě typ EC-135 patří mezi nejrozšířenější stroje, které slouží ve světě na letecké záchrance. Byť naše stanoviště LZS není v provozu přes noc, tak během roku realizujeme i noční lety. Jde především o zásahy zahájené posádkou vrtulníku před západem slunce nebo o sekundární transporty pacientů mezi nemocnicemi. Jak letecká technika, tak kvalifikace pilotů nám umožňuje provádět tento druh letů," vysvětlil ředitel Zdravotnické záchranné služby Libereckého kraje.

Významné „narozeniny" neslaví letos jen letecká záchranná služba, ale i skupina speciálních činností, která je její součástí. Ta byla založena v roce 1997 a letos v září uplyne 15 let od jejího vzniku. Skupina speciálních činností je vycvičena a předurčena k zásahům v obtížně přístupném terénu. Během bleskové povodně 7. 8. 2010 zachránili členové speciální skupiny za složitých klimatických podmínek pomocí podvěsu s vrtulníkem 22 osob v zatopené obci Bílý Kostel. Mimo povodní byla speciální skupina v roce 2010 povolána celkem k dalším 22 zásahům. V roce 2011 to bylo 21 povolání, kde by nasazení standardní pozemní techniky nebylo možné anebo by bylo zdlouhavé a pro pacienta by znamenalo výrazné zhoršení jeho stavu.

Součástí skupiny speciálních činností je také Stanislav Mackovík a k její existenci dodává: ,,Skupina za dobu své existence jednoznačně potvrdila svoji opodstatněnost. V celé řadě případů včasný a profesionální zásah pomocí vrtulníku a lezeckého vybavení byl pro postiženého člověka prakticky návratem do života. Je škoda, že zhruba rok po povodni v Libereckém kraji přišlo Ministerstvo zdravotnictví ČR s takzvaným opatřením a přestalo hradit náklady na provoz vrtulníku při výcviku skupin speciálních činností. Ono vlastně za celou dobu existence letecké záchranné služby se ministerstvo snažilo tuto činnost speciálních skupin v letecké záchrance brzdit. Dnes tedy skupina na vrtulníku cvičí a úhrada nákladů za odlétané hodiny se realizuje především díky firmě DSA, která provozuje vrtulník v Liberci, a díky sponzorům. Je to katastrofální přístup orgánu, který má koncepčně řídit směřování zdravotní péče v ČR."

Jedním z mnoha zásahů, kdy skupina speciálních činností s vrtulníkem zasahovala, bylo začátkem července loňského roku. U zraněné ženy, která se sesunula asi třicet metrů pod Bémovu vyhlídku. Na mokrém jehličí lesní stezky nejprve uklouzl její malý syn a začal padat pod zábradlím do úžlabiny. Žena ve snaze jej zachránit neváhala a skočila za ním, aby mu pomohla. Zatímco chlapcův pád se po pár metrech zastavil mezi stromy a nezpůsobil chlapci žádná zranění, žena padala po kamenitém svahu dál a utrpěla poranění dolní končetiny. Složitý terén neumožňoval její evakuaci v podvěsu pod vrtulníkem, který přilétl na místo zásahu. Skupina byla vysazena z vrtulníku asi jeden kilometr od místa události. Společnými silami pak byla pacientka zafixována s využitím lezeckého vybavení proti dalšímu sesunutí a primárně ošetřena.