Při nehodě malého historického letadla v Hodkovicích nad Mohelkou se v neděli 15. června těžce zranili 32letý muž a o rok mladší žena. K neštěstí došlo kolem druhé hodiny odpoledne.

Podle mluvčího zdravotní záchranné služby Petra Matějíčka byli členové posádky s těžkými popáleninami transportováni vrtulníkem na popáleninové centrum vinohradské nemocnice. „Letadlo havarovalo při přistání. Vzplála mu palivová nádrž," vysvětlil Matějíčka.

Jak dodala mluvčí krajské policie Ivana Baláková, jednalo se o historické letadlo typu Piper J-4, které bylo vyrobeno už v roce 1944. Podle Zdeňka Formánka z Ústavu pro odborné zjišťování příčin leteckých nehod nemusí být důvodem havárie skutečnost, že se jednalo o historické letadlo. „Těch faktorů je více. Kromě technické závady se může jednat o chybu pilota, záleží také na počasí," vysvětlil Formánek. „Historická letadla jsou často v lepším stavu než nová," dodal. Všechna letadla podle něj prochází kontrolami. Proč Piper v Hodkovicích havaroval, zatím jasné není. Nešťastnou událost vyšetřují také kriminalisté.

Pád větroně v části obce Vrchovina nedaleko letiště Hodkovice nad Mohelkou. Na místo bylo vysláno pět jednotek hasičů.
Nedaleko Hodkovic nad Mohelkou havaroval větroň

V Hodkovicích se jedná už o druhou nehodu, která se během několika dní udála. V úterý nedaleko letiště havaroval větroň. I v tomto případě musel zasahovat vrtulník letecké záchranky. Podle Formánka ale není důvod zavést na letišti další opatření. „Jedná se zřejmě o souhru nešťastných náhod," poznamenal. Stejný názor má také starostka Hodkovic Markéta Khauerová. „Nemám obavy, že by letadla ohrožovala zdejší obyvatele," dodala.