Pod náporem sněhu se propadla v sobotu dopoledne střecha u soukromého zdevastovaného objektu na ulici T. G. M. v Novém Boru. Město třikrát žádalo stavební úřad o výměr k likvidaci. Majitel se vždy odvolal ke krajskému úřadu, který jeho odvolání pokaždé uznal. Dlouhé roky se obyvatelé bojí kolem domu procházet, aby na ně něco nespadlo. Nyní by se snad konečně mohlo s domem něco dít.

Objekt vlastní od roku 2005 společnost Anna Bohemia Art, jejímž jednatelem je Radek Stehlík. Ten však s domem dlouhé roky nic nedělá, v roce 2014 dokonce sliboval, že nechá střechu opravit. „Na jaře bychom chtěli nechat udělat novou střechu. Do té doby bude zakrytá plachtou a zazdíme okna, do kterých umístíme fotografie s tématikou výroby skla," popsal v září 2014 Radek Stehlík, majitel opuštěného domu.

Škoda, že k těmto činům nedošlo, dnes by nemuseli být v Novém Boru kvůli propadlé střeše komplikace. „Protože hrozí, že by se část opuštěného domu mohla zřítit směrem do ulice, je část hlavní třídy T. G. M. ve směru na Českou Lípu uzavřená od cukrárny Michaela po Sokolovnu. Řidiči jedoucí od České Lípy do Nového Boru musí volit objízdnou trasu," uvedl starosta Nového Boru Jaromír Dvořák.

Neprodleně po pádu střechy město požádalo o zprávu statika. Dostavil se i zástupce majitele domu. „Statik na místě konstatoval, že je nutné nechat zbořit severní a západní část domu. Nyní se bude čekat na vyjádření majitele, doufám, že se ještě dnes sejdeme," dodal starosta Dvořák.

U pádu střechy v sobotu dopoledne zasahovalo několik jednotek hasičů, městská policie a také policie ČR. „Na místě hasiči zjistili, že došlo k propadnutí střechy na dvou třetinách objektu dovnitř budovy. Budova byla neobydlená. Hasiči provedli průzkum pomocí všech dostupných prostředků a skutečně nezjistili přítomnost žádné osoby uvnitř," popsala zásah Zdenka Štrauchová, tisková mluvčí hasičů.

Nyní místo občas kontrolují strážníci. „Dohlédnout by na to měl především majitel domu, ale velice děkuji strážníkům, dobrovolným hasičům i policii za pomoc, ať už při zásahu nebo při řešení uzavření hlavní komunikace," pochválil Dvořák.

Chátrající dům stojící po levé straně ulice při vjezdu do Nového Boru je strašákem už od konce devadesátých let. Město před dvěma lety dokonce podalo trestní oznámení na majitele domu kvůli jeho katastrofálnímu stavu, a protože se obávalo případného ohrožení kolemjdoucích, ke kterému navíc v minulosti už došlo.

„Popravdě se divím, že to spadlo až teď. Kus střechy tam nebyl už tak před osmi lety, nehledě na shnilé trámy, bortící se zdi a podlahy uvnitř," okomentoval na sociálních sítích situaci jeden z místních obyvatel.