Dlouhé kolony aut a nesnesitelný zápach. Situace s kamionovou dopravou na Frýdlantsku se stává neúnosnou. Silnici v Arnolticích zablokoval na téměř čtyřiadvacet hodin nákladní vůz, který převážel cisternu plnou živočišného oleje. Vyprošťovací technika dorazila na místo až po dvanácti hodinách, nakonec musela pomoci i armáda. Kamion vyprostili až k ránu. „Vyprošťovací techniku zajišťoval majitel společnosti. Museli jsme čekat až přijede
z Bogatynie," popsala dramatickou situaci mluvčí libereckých hasičů Zdenka Štrauchová. Podle ní by však nebyla situace lepší, ani kdyby si hasiči přivezli techniku svoji. „V kraji podobnou technikou nedisponujeme. Takže bychom mohli čekat, až dorazí třeba z druhého konce republiky."

Největší problém však podle ní byl s přečerpáváním oleje do náhradní cisterny. „Olej mimo nádrž chladl a tuhl. Čerpání proto bylo velmi náročné 
a zdlouhavé," vysvětlila. Po havárii začal olej 
z převráceného kamionu vytékat a i přes snahu hasičů nakonec uniklo pět kubíků zapáchající látky. „Naštěstí nebyla nebezpečná," ujistila Štrauchová.

Přesto kvůli kluzkému povrchu, který ztuhlý tuk na místě vytvářel, povolali hasiči na pomoc i 31. pluk radiační, chemické a biologické ochrany z Liberce.
K umytí cesty i kamionu
s cisternou pak chemikům stačila horká voda. „Byl to hrozný zápach
a zmatek," potvrdil jeden ze svědků. Podle starostky Bulovky – Arnoltic Romany Šidlové už místním obyvatelům dochází trpělivost.

„Nadávají už kontinuálně. A bojíme se, že se situace jen tak nezmění," vysvětlila starostka s tím, že podle jejich informací se kamionům na Frýdlantsku zalíbilo, a řada řidičů bude volit tuto cestu i poté, co Poláci opraví most a otevře se běžná trasa. „Přes Frýdlantsko je to kratší a bez mýtného," konstatovala starostka a upozornila, že nákladní vůz také strhl krajnici. „Bude to tak dvacet třicet metrů," dodala Šidlová.

Polský kamion havaroval v pondělí kolem šesté hodiny ráno. Řidiči, kterému se naštěstí při nehodě nic vážného nestalo, se podařilo obrátit nákladní auto na bok do příkopu. Jak potvrdila krajská policejní mluvčí Vlasta Suchánková, policisté řídili dopravu kyvadlově. Projíždět zde však mohla pouze osobní auta. Kamiony musely jet přes Hrádek nad Nisou. Obousměrně byla silnice uzavřena po dobu vyprošťování, které trvalo podle Štrauchové pět hodin.