Kromě obnovy hradu však skupinku čeká také poznávání okolí a navázaní nových kontaktů, ať už v rámci dobrovolnické komunity či s místními obyvateli. Projekt vznikl v roce 1996 ve spolupráci INEX Sdružení dobrovolných aktivit (INEX-SDA), Církve československé husitské a Národního památkového ústavu.

Přijedou z Mexika nebo také Koreje

Ve dnech 15. až 29. července bude hrad Grabštejn patřit tuctu mladých lidí, kteří se sem sjedou z Mexika, Jižní Koreje, Turecka, Polska, Běloruska, USA a dalších zemí.

Jejich cílem bude především pracovat na údržbě hradu a okolí.

Postaví třeba opěrnou zeď

V rámci již tradičního workcampu, který se na hradě Grabštějn koná již 17. rokem, přispějí k rozvoji této historické památky.

V plánu je během dvou týdnů například postavit podpěrnou zeď u cesty vedoucí na hrad, opravit zábradlí a pomoci s instalací voskového Srdce pro Václava Havla, které zde bude v letních měsících vystaveno.

Na dobrovolníky však nečeká jen práce. Těšit se mohou i na zajímavý program během dnů volna.

„Pro účastníky plánujeme výlet na Ještěd, ale také návštěvu pivovaru ve Vratislavicích," uvedl Jonáš Klimeš, jeden z vedoucích projektu za INEX-SDA.

Naváží na hradě nová přátelství

Kromě toho samozřejmě nebude chybět vzájemné seznamování a poznávání nových kultur jednotlivých účastníků.

Nová přátelství a setkání se s rozdílnými kulturními pohledy na svět je jedním z častých důvodů, proč mladí lidé na workcampy rádi a opakovaně jezdí.

Jonáš Klimeš, INEX