Projekt s názvem „Bez nás to nejde!" probíhal díky získanému grantu v programu Leonardo da Vinci, který je zaměřen na výukové a vzdělávací potřeby všech osob účastnících se odborného vzdělávání a odborné přípravy. Autorem projektu a koordinátorem mobilit byla Mgr. Petra Hyšková.

Hlavním cílem projektu „Bez nás to nejde!", bylo umožnit žákům a studentům SZŠ a VOŠ zdr. Liberec, p.o. získat zahraniční zkušenosti a použít dosažené vědomosti a dovednosti v cizojazyčném prostředí.

Liberečtí studenti na zahraniční stáži v německu.

V rámci grantové smlouvy se SZŠ a VOŠ zdr. Liberec, p.o. zavázala, že během 18 měsíců použije získané prostředky na 4 mobility odborné stáže žáků a studentů v Německu. S partnerskou organizací Weiterbildungsakademie Dresden (dále WAD) jsme uzavřeli smlouvu, která vymezovala, jak tyto stáže budou probíhat a co bude jejich náplní.

Projekt získal finanční podporu v rámci Programu celoživotního učení Leonardo da Vinci, který je řízen a koordinován Národní agenturou pro evropské vzdělávací programy (NAEP). Veškeré náklady na každého účastníka mobility byly hrazeny ze získaných prostředků v rámci programu. Do těchto nákladů bylo zahrnuto ubytování, stravování třikrát denně včetně pitného režimu, doprava do místa stáže a zpět, místní doprava, pojištění, jazyková, odborná a kulturní příprava před výjezdem, dokonce i vstupy na doprovodné akce (návštěva muzeí v Drážďanech).

Ve školním roce 2011/12 jsme uskutečnili tři mobility, v letošní roce 2012/13 máme za sebou mobilitu poslední. Celkem vycestovalo 23 žáků a studentů, doprovázeli je 4 jazykově vybavení pedagogové.

Liberečtí studenti na zahraniční stáži v německu.

Žáci a studenti během 14denní stáže pracovali v týmu německých sester ( mentorek) a dalších zdravotnických pracovníků na školních pracovištích WAD. Zapojovali se do všech ošetřovatelských činností v souladu s jejich kompetencemi, které byly na daných pracovištích realizovány. Stáž byla organizována jako bloková praxe, kdy žáci a studenti pracovali na vybraných odděleních po dobu 10 pracovních dnů v 8hodinových ranních směnách. Víkendy byly věnovány poznávání daného regionu a volnočasovým aktivitám. Na stáž žáky doprovázel jazykově vybavený učitel, který jim pomáhal řešil jazykové nesnáze.

V rámci prvního pobytu pracovali naši studenti v kardiologickém centru na Klinice Carl Gustav Carus a v Domě pečovatelské služby německého Červeného kříže v Drážďanech.

Další stáže se odehrávaly v rehabilitačním centru Klinik Bavaria Kreischa asi 15 km od Drážďan. Rozdíly ve vybavenosti našich zdravotnických zařízení a německých pracovišť byly značné. Naši studenti oceňovali množství a rozmanitost zdravotnických prostředků a pomůcek, jenž sice znali i z naší ošetřovatelské praxe, ale které u nás nejsou dostupné na odděleních v takovém množství. Tyto pomůcky byly volně uložené na pokojích klientů a několikrát denně byly doplňovány pomocným personálem. Naši žáci jsou z praxe v českých zdravotnických zařízeních zvyklí na rychlé pracovní tempo a jiné personální obsazení na odděleních, proto měli na stážích opakovaně pocit, že mají málo práce a jsou málo vytížení. Na všech pracovištích, kde měli naši žáci možnost působit, panovala pozitivní atmosféra a klidné pracovní prostředí, protože německé sestry mají na starost menší počet klientů a nemusí se zabývat pomocnými pracemi tak, jak je tomu u nás.

Liberečtí studenti na zahraniční stáži v německu.

Naše partnerská organizace WAD velmi kladně hodnotila odbornou připravenost jak žáků oboru Zdravotnický asistent, tak studentů oboru Diplomovaná všeobecná setra SZŠ a VOŠ zdr. Liberec, p.o. Po stránce jazykové připravenosti měli žáci a studenti rezervy. Své jazykové dovednosti si mohli zlepšit v přípravných jazykových kurzech, které se uskutečnily nad rámec výuky před mobilitou a byly také hrazeny z grantu.

Odborné zahraniční stáže v rámci studia na SZŠ a VOŠ zdr. Liberec, p.o. přispěly k osobnímu rozvoji žáků a studentů, jejich zaměstnatelnosti a uplatnění na evropském trhu práce. Všichni účastníci obdrželi Europass mobility. Stáže žáky a studenty motivovaly často k dalšímu studiu jazyků. Řada z účastníků mobilit uvažuje velmi reálně o tom, že si po ukončení studia najde práci v zahraničí, kde má sestra pro svoji odbornou práci daleko lepší materiální, organizační a finanční podmínky, což našemu zdravotnictví příliš nelichotí. Ze strany německých pracovišť jsme zaznamenali o naše studenty skutečný zájem, protože i tam mají nedostatek kvalifikovaného personálu.

Petra Hyšková, SZŠ a VOŠ zdr. Liberec