V těchto dnech běží práce na Ještědu opravdu naplno. Přestože samotné můstky HS 100 a HS 134 zůstávají prakticky beze změn, stavby kolem nich vyrůstají jako houby po dešti – lanovka, tunel na „televizní cestě“ pod sjezdovkou, umělé osvětlení, budova na dojezdu a také věž rozhodčích.

Té si všimne snad každý, kdo do skokanského areálu v současné době zavítá na úrovni bubnů můstků HS 134 a HS 100. Právě odtud je na skokany nejlépe vidět – jejich nájezd, odraz i doskok. Rekonstrukce věže rozhodčích bude na Ještědu dokončena jako vůbec první ze staveb.

Po třiceti letech v novém hávu

Původní věž vyrostla na tomto místě již v roce 1976 u příležitosti mistrovství Evropy juniorů ve skoku na lyžích a sportovcům sloužila plných třicet let. Už tenkrát byla rozměrná a současnou rekonstrukcí se prostorově víc ještě rozrostla.

„Dovoluji si tvrdit, že naše věž rozhodčích je největší na světě. Je to historicky dáno tím, že v minulosti to byla v podstatě jediná budova v celém skokanském areálu. Při velkých akcích, jako například Světové či Kontinentální poháry, v ní sídlilo kompletní zázemí. To znamená vedení závodu, rozhodčí stylu, sekretariát, zázemí pro technickou četu upravující můstek, televizní komentátorské kabiny, tiskové středisko či místa pro VIP hosty,“ vysvětluje Libor Stejskal, manažer skokanské části mistrovství světa v klasickém lyžování Liberec 2009.

Obě hlavní budovy, které na Ještědu vyrůstají, jsou koncipovány tak, aby působily v jednotném stylu. „Věž rozhodčích je vždy atypickou stavbou, moc jich v republice není. Vsadili jsme na kombinaci materiálu vláknitocementových desek, dřeva a betonu. Dřevěné bude pouze to patro věže rozhodčích, kde sídlí soutěžní výbor. Má totiž podlahu v několika úrovních. Okno každého rozhodčího je v jiné výšce, a tak jsme se rozhodli právě toto patro jako jediné nechat ve dřevě, aby byla patrná jeho koncepční odlišnost,“ uvádí autor návrhu David Pospíšil z firmy Valbek.

Schodiště už klouzat nebude

Časy se však mění a nároky na sportovní i organizační zázemí stoupají. Původní, černozelená budova byla už značně zchátralá a zcela nevyhovující. A tak v roce 2006 začala její celková rekonstrukce, aby se věž představila účastníkům i veřejnosti v plné kráse nejprve při závodech SP 2008 a poté i šampionátu o rok později.

Dřevěnou stavbu stavitelé nejdřív zcela odstrojili - až na ocelovou konstrukci, která vzápětí prošla kompletní sanací. Páté nadzemní podlaží se ještě na základě požadavku Mezinárodní lyžařské federace rozrostlo o přístavbu nabízející optimální pozice pro členy soutěžního výboru a opravená věž se tak mohla těšit na nové šaty.

„Momentálně zde už probíhají dokončovací práce. Objekt je kompletně opláštěn a tepelně odizolován. Ve všech pěti podlažích se již pracuje na sádrokartonech a izolacích. Roztahují se slabo i silnoproudé rozvody a vzduchotechnika,“ vypočítává Libor Stejskal.

Věž rozhodčích získá také zcela nový přístup pomocí víceramenného schodiště ze zadní strany budovy. Původní betonové schody, na nichž nejednou uklouzli nejen členové soutěžního výboru, ale dokonce i sami závodníci, nahradí nové terénní roštové schodiště, které naváže na soustavu schodů vedoucích k nájezdům obou můstků. Kdo se tedy nebude chtít pohodlně vézt na nové jednosedačkové lanovce, určené pouze pro skokanské závody, může až na nájezd i nadále šplhat po svých.

Kdo se v ní usídlí?

Kanceláře pro jury, stylové rozhodčí, data měření a závodní kanceláře zaberou pouze jedno patro. Ostatní prostory budou sloužit televizním komentátorům, šlapačům můstků a také jako zázemí pro porady či místnosti trenérů a organizačního výboru.

Víc se však už toho nevejde ani sem. Proto ještě na dojezdu můstků vyrůstá polyfunkční budova, v níž bude během závodů SP i mistrovství světa tiskové středisko, zázemí pro catering a VIP hosty. Právě tato budova bude ale sloužit také sjezdařům a sídlit zde bude mimo jiné také restaurace s celoročním provozem.