Luboš Andršt, Josef Fečo, Jiří Stivín, Martin Zbrožek a další zvučná jména ponesou i letos ve Frýdlantu štafetu Karla Velebného. Zakladatele slavné Letní jazzové dílny ve Frýdlantu. Letos se koná už 34 ročník a první veřejná ochutnávka čeká milovníky tohoto žánru už zítra, kdy se koná tradiční vernisáž výstavy fotografií Jazz World Photo 2017. „Po vernisáži zahrají v 18 hodin na nádvoří frýdlantské radnice lektoři jazzové dílny,“ zve za pořadatele Martina Petrášková, mluvčí frýdlantské radnice.

Pablo Held Piano Trio vystoupili se svým koncertem 13. července v rámci hudebního festivalu Bohemia Jazz Fest v Liberci. Na snímku zleva Robert Landfermann a Jonas Burgwinkel.
FOTOGALERIE: Ve čtvrtek 13. 7. ovládl Liberec jazz.

KONCERT NA ZÁMKU

Vrchol letní jazzové dílny se tradičně odehraje na nádvoří frýdlantského zámku ve středu 16. srpna 2017, kdy zahrají české jazzové špičky. Koncerty frekventantů se uskuteční ve čtvrtek 17. a pátek 18. srpna.

Kromě zmíněných muzikantů tam vystoupí třeba kytarista Zdeněk Fišer, saxofonisté Rosťa Fraš a Neil Wetzel. „Mám zaručené zprávy, že Neil připravuje pro jeden big band věci z repertoáru Buddyho Riche, pro druhý krásnou basieovku a Olivera Nelsona plus skladbu Old Town Square, kterou napsal loňský frekventant Patrick Kerrsen,“ prozradil průvodce a organizátor Aleš Benda. Z USA dorazí také tradiční lektoři pěvecké třídy, vokalisté Lee Andrew Davison a Skip Wilkins.

FRÝDLANT ŽIJE JAZZEM!
Frýdlant žije jazzem

Ze zámořských hostů bude bohužel letos chybět hráč na bicí Gary Rissmiller, která nepřijede kvůli zdravotním potížím, zato doraz celý konvoj frekventantů.

Z českých lektorů bude letos chybět třeba saxofonista Svatobor Macák a definitivně už pianista Karel Růžička, který loni v září odešel do jazzového nebe.

ZAČÁTKY

Odtamtud už sledují velký jazzový svátek i jeho zakladatelé – Karel Velebný, alias Evžen Hedvábný a liberecký muzikant Radek Jech. Ti spolu s rozhlasovým publicistou Alešem Bendou stáli v roce 1983 u zrodu dílen, kterých se jen letos zúčastní 180 jazzových muzikantů.

Šestý ročník prodejní výstavy skla a bižuterie Křehká krása 2017 začal 10. srpna v prostorách Eurocentra v Jablonci nad Nisou.
Krásu skla odhalí výstava

Ducha celé akce nejlépe vystihuje multiinstrumentalista Jiří Stivín: „Frýdlant je pokaždý kus pozitivně prožitýho času. Kdo tam nebyl, neví co je líheň českýho jazzu a improvizace vůbec. „Je to obrovská škola jazzu, kamarádství a humoru,“ doplnil jeden z loňských frekventantů.

Koho letos uslyšíme na středečním koncertě?Lektorský sbor v následujícím složení: Luboš Andršt (kytara), Josef Fečo (kontrabas) Zdeněk Fišer (kytara), Rostislav Fraš (saxofony), Miroslav Hloucal (trubka), Jan Jirucha (trombon), Pavel Razím (bicí nástroje), Jiří Stivín (flétny), Milo Suchomel (saxofony), Ľubomír Šrámek (klávesy), Marek Urbánek (bicí) Zdeněk "Wimpy" Tichota (basová kytara), Adam Tvrdý (kytara), Boris Urbánek (klávesy) a Martin Zbrožek (housle), Lee Andrew Davison (vokál), Neil Wetzel (saxofony) a Skip Wilkins (vokál).