Výstava Giacometti – Picasso – Chirico byla v liberecké Oblastní galerii (OGL) zahájena v polovině července, už teď je ale jasné, že zboří dosavadní návštěvnické rekordy. Za měsíc si výstavu prohlédlo 5 297 návštěvníků, velice úspěšné byly i komentované prohlídky.

Giorgio de Chirico: Piazza d´Italia, 1971. Sbírka H. Klewana.
Hvězdy světového umění dorazí do Oblastní galerie: Picasso, Giacomet a další

„Zatím proběhly dvě, na první bylo přes 70 lidí, na druhé jsme prodali lístků přes 80, pak už jsme se obávali, že při větším množství bychom jim nezajistili dostatečný komfort,“ vysvětlil ředitel OGL Jan Randáček.

PŘIŠLI NA PICASSA, ZAUJALI JINÍ

Podle kurátorky Anny Habánové, sice většina návštěvníků přišla „na Picassa“, nakonec je však zaujali i díla méně známých výtvarníků. „Často se zastavovali u věcí, které nepochopili a chtěli je vysvětlit,“ dodala Habánová, kterou takový zájem o moderní umění překvapil.

Někteří účastníci si vyzkoušeli i boj muže proti muži
Na Sychrově padaly i letos nové české rekordy

Kdo komentované prohlídky ještě nestihl, může se na ně vypravit například během Dnů evropského dědictví 9. září. „Bohužel nejsme uzpůsobeni, abychom na komentované prohlídky umožnili rezervace,“ upozornil ředitel.

ROZHODLO I KLIMA

Více než 150 obrazů a soch na současné výstavě OGL pochází ze sbírky dřívějšího mnichovského galeristy Helmuta Klewana. Jeho sbírka už byla vystavena letos ve vídeňském Belvederu a Augsburgu. A právě díky dobrým vztahům s augsburskými muzei si vzácnou kolekci mohou prohlédnout i návštěvníci liberecké galerie. „Jejich ředitel se za nás zaručil. Panu Klewanovi jsme také museli poslat zprávu o naší budově, kde bylo uvedeno, jaké máme zabezpečení a jaké u nás vládnou klimatické podmínky. Nakonec si přijel galerii prohlédnout jeho pomocník, který ji doporučil,“ vysvětlil Randáček s tím, že přípravy na výstavu trvaly celý rok.

MARMELÁDY Z KUNRATIC putovaly do celé Evropy ze zdejší továrny CH. Leubnera už od roku 1880. Tradici výroby ovocných produktů obnovili místní jako Jamparádu.
Největší marmeládovou soutěž ve střední Evropě ohrožuje letošní neúroda ovoce

Výstava byla náročná nejen po stránce organizační, ale také finanční. „Už se blížíme k milionu,“ sdělil Randáček s tím, že náklady na menší výstavu regionálních umělců se pohybují kolem 50 tisíc, ty větší stojí i s vydáním katalogu 300-400 tisíc korun.

JEN DO 1. ŘÍJNA

Výstava Giacometti – Picasso – Chirico potrvá v liberecké galerii do 1. října. V posledních dnech na ni přibyly i další dva obrazy: Kréta Alberta Savinia a Evokace Odilona Redona.