Novinka LSDown Divadla F. X. Kalby bude výlet do dob, kdy ke drogám měli přístup jen „vyvolení" a brali je kvůli poznání. Ikonou této doby je Timothy Leary, americký psycholog a experimentátor s psychadelickými látkami.

Drogový thriller o muži, který viděl příliš mnoho, uvede Malé divadlo v premiéře v pátek 15. února od 19 hodin.

LSDown je společným dílem tří herců. S námětem přišel Jakub Albrecht, scénář sepsal Tomáš Dianiška a hru režíruje herec a režisér Braňo Holíček z Divadla Ypsilonka, který s Divadlem F. X. Kalby spolupracoval už na Googling and Fucking a Přísně tajné: Hrubá nemravnost.

Drogové výlety

„Jakub Albrecht je tak trochu hipík a přišel s postavou Timothy Learyho. Četl o něm autobiografickou knihu Záblesky paměti, ve které popisoval své drogové výlety a seance," vysvětlil autor Tomáš Dianiška. Albrecht také ztvární hlavní roli. Samotní herci prý na zkouškách s drogami neexperimentovali.

SOUTĚŽ O VSTUPENKY!

Vyhrajte s Deníkem vstupenky na představení LSDown v Malém divadle.

Který herec hraje hlavní roli v novince LSDown?

a) Jakub Albrecht

b) Tomáš Dianiška

c) Václav Helšus

Správné odpovědi posílejte na emailovou adresu Hana.Langrova@denik.cz. Nezapomeňte připsat své celé jméno.

S hlavním hrdinou inscenace se herci ztotožnili ještě před premiérou, kdy logo své hry sprejovali na domy v Liberci a policie je na noc zavřela do vězení. Stihli posprejovat pouze tři budovy, z nichž na jednom chce majitel logo dokonce zachovat. Nyní jsou vyšetřováni na svobodě.

Inspirovali se volně

„Dianiškova hra je velmi volně inspirovaná životem drogové ikony. Leary se stýkal s nejmocnějšími lidmi planety, vlastní život se mu ale bortil před očima a přes veškerou slávu a poznání ho stejně doženou základní otázky lidského bytí: Jaký to má všechno smysl?," prozradil dramaturg Tomáš Syrovátka.

Timothy Leary byl prý velmi charismatický muž, jehož životem prošlo nespočetně žen. „Protože máme jen dvě herečky, v naší hře má manželku, která chce moc děťátko, ale nedaří se jí otěhotnět, a milenku," doplnil Tomáš Dianiška, který si v inscenaci zahraje Johna Lennona nebo Micka Jaggera.

Divadlo F. X. Kalby

Tomáš Dianiška: LSDown

thriller

Malé divadlo, Liberec

Premiéra:

Pátek 15. února od 19 hodin

2. Premiéra:

Úterý 19. února od 19 hodin

Reprízy:

Úterý 26. února

Pátek 22. března

Pátek 29. března

„Nakládáme s Learyho životem dost volně, stejně jako s příběhem Alana Turinga v Hrubé Nemravnost. Vybrali jsme zajímavé momenty," vysvětlil režisér Braňo Holiček.

Hra ještě vzniká

Samotné představení ještě vzniká. Divadlo F. X. Kalby dává přednost tvoření, kdy hra nemá pevný text. Na začátku vzejde od autora text, který herci s režisérem při zkouškách dotvářejí. „Od Tomáše jsem dostal šestatřicetistránkový text, obyčejně má hra tak sto stran. Přestavení bude mít zhruba osmdesát minut," uvedl režisér.

Vedle členů Divadla F. X. Kalby si ve hře zahrají Václav Helšus a Přemysl Houška. Každý herec ztvární několik postav. Celkem jich je ve hře asi padesát. Představení se odehrává na prázdném jevišti s jedinou rekvizitou klecí. Poprvé také herci dostali plnohodnotné zázemí a výpravu.