Až v posledních letech se začíná výrazněji zhodnocovat fotografické dílo Jana Červinky. Objevuje se na výstavách a zaslouženě poutá pozornost.

HIMALÁJSKÁ PANORAMATA, KVĚTINY A LIDÉ

Severočeské muzeum připravilo výstavu „Jan Červinka,velehory očima horolezce“. Uvidíme na ní nejen rané černobílé zvětšeniny himalájských panoramat a těžkých výstupů s nepálskými šerpy, ale také snímky místních etnik a fotografie horské flóry. Jednou z fotografií bude i Heckelův portrét Jana Červinky.

KLEMENT GOTTWALD NA LIBERECKÉ RADNICI. Nechvalně proslulého prezidenta hraje ve filmu Milada Jiří Vyorálek, který jej ztvárnil už v seriálu České století.
Radnice opět poodhalí svá filmová tajemství

PIONÝR EXPEDIČNÍHO HOROLEZECTVÍ

Horolezecké fotografie patří k těm velmi frekventovaným v časopisech a v médiích obecně. Je to vděčné fotografické téma oslovující širší veřejnost. Zvlášť dnes, v době nadprodukce digitální fotografie. Červinkovy fotografie, kromě jejich nesporné vizuální kvality, mají však ještě významnou dokumentační hodnotu. Jan Červinka byl členem prvního reprezentačního Československého horolezeckého týmu. To už ve své době něco znamenalo.
„Červinkův vstup mezi horolezeckou elitu spadá do časů, kdy horolezci z různých zemí začali dobývat dosud nezdolané vrcholy po celém světě.

Zúčastnil se slavných výprav na Kavkaz, do Hindukúše a do Himálaje, které byly důležitou součástí toho, co dnes můžeme nazvat zlatým věkem expedičního dobývání hor národními týmy,“ sdělila Juliet D. Golden, spoluautorka katalogu zachycujícího Červinkův životní příběh.

MISS MAKALU A DALŠÍ PŘÍBĚHY

Zmíněný katalog bude také součástí výstavy. Na jeho vzniku se podílela i Červinkova dcera Hana. Že jde o dceru horolezce potvrzuje i její příběh. Narodila se během expedice na pátou největší horu světa. Horolezci jí proto vymysleli přezdívku Miss Makalu. Otec dcerku poprvé spatřil, když byly Haničce čtyři měsíce. Sedmaosmdesátiletý Jan Červinka i dnes působí, že je na svůj věk v neuvěřitelné kondici. A také má co vyprávět.

PŘEŽÍT A ZTRÁCET KAMARÁDY

S výstrojí po německé armádě začal slézat své první vrcholy. Školu fotografování prožil na mnoha výpravách s Vilémem Heckelem. Tragické expedici na Huascarán se vyhnul jen šťastnou souhrou okolností. Jak sám říká, kromě ztráty kamarádů je snad ještě horší zážitek bezmoci, když spolulezec ještě žije, ale už mu není jak pomoci. Výstava není pouze fotografická, Jan Červinka zapůjčil Severočeskému muzeu i zajímavé předměty, které získal na svých cestách. Návštěvník výstavy ocení ukázky artefaktů asijského budhismu a lidového umění z Nepálu, Pákistánu či Afghánistánu. Tahle výstava určitě potěší oko nejen horolezců.