Kulturní všeuměl, ale především zpěvák a kytarista kapely Vltava, Robert Nebřenský má na podzim největší chuť na štrúdl. Od sladké dobroty si ale odskočí v sobotu 13. října, kdy s jeho správnou pětkou zahraje v Klubu Na Rampě. Prozradil, co v jabloneckém klubu vyzrálí hudebníci mladistvějšího vzhledu zahrají, kam se Vltava nyní ubírá, v jakých filmech a divadle ho diváci mohou vidět, ale také tajemství šéfkuchařů, kteří ukuchtili aktuální desku Komedianti se vracejí domů.

Páteční program Benátské noci 2012. Vltava.Z vyprávění občas slýchám, jak jste pravidelně každý rok hrávali v Jablonci na Slavnostech řeky Nisy. Pamatujete si na tyhle akce? Připadá mi, že to byla docela kultovní záležitost.
Klub Na Rampě – to vždy bylo dobré místo. Naše současná vystoupení se také stanou kultovními. Stačí počkat pár let, až se urodí ten pravý sentiment. Nebo už to bude jinak? Jen nezdvořile připomínám, že vždy to může být naposled, co se takto potkáváme a něco takového zažíváme a nemusíme čekat, až nám bude 87. Samozřejmě chápu, že stejný alkohol stál před deseti lety o trochu méně…
Sentimentu se neubráním. Mrzí mě, že jsem neviděla původní Vltavu naživo. Ale zpět k současné, ještě kultovnější, Vltavě.

Zdroj: Youtube

V poslední době jsem Vás vždycky slyšela na festivalech, takže repertoár byl užší. Vlastně naposledy jsem plnohodnotný koncert viděla před dvěma lety – právě na Rampě, kde 13. října zahrajete. Jak dlouho budete hrát? Na co se mohou posluchači těšit?
Budeme hrát nejlepší písně současnosti namixované s nejoblíbenějšími skladbami minulosti. Publikum se může těšit na pět, dobře vyzrálých hudebníků mladistvějšího vzhledu, kteří používají k vyjádření hudební nástroje a tvoří dohromady kapelu, jinde na světě nevídanou a neslýchanou. Přineseme, a k nohám Vám položíme celý náš původní a ryzí svět a nabídneme Vám v něm ozdravný pobyt – inspirativní a občerstvující návštěvu…
To vše od 7,226 eur!

VLTAVA

koncert originální kapely

Kdy: sobota 13. října od 20 hodin

Kde: Klub Na Rampě, Jablonec nad Nisou

Vstupné: Evstupenka 180Kč, Na Rampě 160 Kč, Studenti 150 Kč, na místě 190 Kč

Jak vybíráte písně na koncert? Dočkáme se i věcí, které tak často nehrajete? Na youtube jsem si všimla, že jste na křtu hráli Něhu a Meluzínu s jazykem na kolejích. To jsem nikdy live neslyšela.
Ano, tyto dvě jmenované, ale i některé další skladby z našeho repertoáru, se v současnosti zřejmě nehodí ke koncertnímu provedení. Jsou na pódium příliš intimní. Výběr skladeb pro klubová vystoupení je průnikem repertoáru, který sami chceme nejvíce hrát a toho, o jaký jsme nejčastěji žádáni publikem.

ROCK FOR CHURCHILL 2012. Vltava.Většinou se v publiku najde někdo, kdo prahne po vašich bajkách (Kapitán pejsek, Zajíc a koza, Prasátko) Není už to někdy rutina?

Náš koncertní výraz je hodně svobodný, založený na společném pocitu a částečně improvizovaném provedení všech skladeb – nejen těch zmiňovaných bajek! Hraní nás baví, těší, sytí a kojí, takže o rutině nemůže být řeči.

Některé kapely hrají hlavně „nejprovařenější hity", Vy se snažíte prorazit i s novinkami. Jak publikum přijímá nové (vlastně už rok staré) skladby?
Nové skladby už se zabydlely a právě se z nich stávají ty osvědčené hity.

Zdroj: Youtube

Na desku Komedianti se vracejí domů jste nakonec nezařadili píseň Náruč sto let mám už prázdnou. Dočká se tahle věc někdy vydání? Nechcete ji zahrát právě v Jablonci?
V Jablonci – možná na konci. Nemohu slíbit. Na písničce ještě pracujeme, ale teď není čas, teď jsou jablka a ořechy, takže do vystoupení v Jablonci nestihneme nic udělat.

Soutěžte s Deníkem a vyhrajte vstupenku na koncert kapely Vltava v jabloneckém Klubu Na Rampě, který se uskuteční v sobotu 13. října.

Na jaké jméno slyší pejsek v písni Vltavy Kapitán pejsek?

a) Benny

b) Azor

c) Riga

Správné odpovědi posílejte na emailovou adresu 
hana.langrova@denik.cz.
Do emailu nezapomeňte připsat své celé jméno. Připište také, o jakou soutěž jde. 

Současná Vltava se trošku liší od té „staré". Vlastně jsem i někde v rozhovoru četla, že to berete jako novou kapelu, akorát se jmenuje Vltava. Zapříčinili tu změnu nově příchozí členové nebo jste se jako autor posunul během těch sedmi let jinam?
Změnu ovlivnili noví členové, ale vše je změněno a vše je nové. To by mě nebavilo dávat dohromady nějakou starou kapelu… Starý zaprášený kolotoč!

ROBERT NEBŘENSKÝ a PETER BINDER.

Peter Binder přirovnal vaši spolupráci k sehranosti McCartneyho a Lennona, jak to probíhalo? Někdo přišel s nápadem a pak jste se doplňovali a dodělali to společně nebo jinak?
My jsme dvojice dobře se doplňující. Jako ti dva bratři – on byl lepší v počtech a já zas lépe čet'… Počítat neumíme ani jeden, ale navzájem se podrobujeme zvláštnímu druhu náročnosti, který nám pomáhá dobrat se spokojeného, ztotožňujícího výsledku. Na principu Lennon/McCartney jsme se domluvili, protože se spolu potkáváme nad písničkami už mnoho let a vytváříme je opravdu společně. Jeden dá hlínu, druhý zatopí v peci, ale šém je společný.

Zdroj: Youtube

Píseň Kristuša je jediná věc, kterou jste neotextoval, je to tak? Proč jste se vůbec rozhodli dát na desku slovenskou písničku? Řekněte nám něco o autorce Janě Hanákové.
Je to moje kolegyně z divadla Sklep, milovaný anděl a přítelkyně. Písnička vznikla původně pro Janu, poloviční Slovenku, na její slovenský text do představení Besídka. Stalo se však, že jsem s Kristušou srostl natolik, jako by měla být určena pro mě a pro Vltavu. S Peterem jsme jí pak ještě hodně šatů, ba i spodničky, vyměnili, až je taková, jakou ji znáte. Je to píseň nevěsta.

„Přineseme, a k nohám Vám položíme celý náš původní a ryzí svět a nabídneme Vám v něm ozdravný pobyt – inspirativní a občerstvující návštěvu… To vše od 7,226 eur!"

Robert Nebřenský, Vltava

Jakou deskou by potencionální začínající fanoušek vaší kapely měl začít, aby si udělal obrázek o vaší tvorbě.
Nejpraktičtější bude začít aktuálním albem Komedianti se vracejí domů a to si nechat podepsat při návštěvě našeho koncertu. Třeba právě v Jablonci Na Rampě. Takto iniciovaný jedinec se stává členem volného bratrstva lidí poznamenaných Vltavou a bude-li chtít, naše starší a dnes už obtížně sehnatelné desky, se mu samy do cesty připletou!

ROBERT NEBŘENSKÝ v představení Mlýny v Divadle Sklep.Teď trošku odbočím od hudby, co vaše herecká současnost? Vystupujete ještě s Komiky s.r.o.? Můžeme vás ještě vůbec někdy vidět v Divadle Sklep? Z reklam jste se v poslední době také vytratil.
S Komiky s.r.o. nyní nevystupuji, v divadle Sklep občasně, v některých Besídkách a samozřejmě v představení Mlýny. Z reklam jsem se vytratil spolu s ochotou mých klientů platit za reklamu reklamní peníze.

Chystáte se v nejbližší době hrát v nějakém filmu?
Právě jsem obohatil světovou kinematografii postavou vývojového pracovníka Igora ve filmu Martin a Venuše režiséra Jiřího Chlumského.

Přede mnou je natáčení v Lucembursku, kde se bude natáčet výjev z divadelní kanceláře, kterého se zúčastním v osobě zchytralého herce Kolšovského ve filmu Klauni režiséra Viktora Tauše. Další, pro mě významný projekt, je z finančních důvodů odložen na příští rok a z pověrčivosti neuvedu, o jaký se jedná. No a ke všem, co mají přijít, se opravdu chystám. Budete vidět… (Smích.)