Legendární pražské Divadlo Sklep poprvé zavítá do Turnova. V pondělí 18. března přiveze do Městského divadla výběr svých nejlepších scének, skečů, písní a tanců nazvaný Výběr z Besídek.O představení je v předprodeji takový zájem, že pořadatelé přidali další termín. Sklepáci budou hrát od 17 a od 19.30. „Večerní představení už je téměř vyprodané a to odpolední zhruba z půlky. O divadlo je v Turnově vždycky veliký zájem," pochvaluje si divadelní dramaturgyně Daniela Weissová.

Besídka je tradiční každoročně uváděné pásmo scének Divadla Sklep, které polechtají bránici i tomu největšímu morousovi.

„Výběr z besídek je výběr toho nejlepšího ve Sklepu. Vejdou se do něj jak největší skvosty sklepovské tvorby, tak nejpadlejší momenty divadelnictví vůbec. Pokud najdeme ve výběru něco prostředního, tak je to věk protagonistů, který je prostřední mezi věkem, kdy dávno měli s divadlem skončit a smrtí. Sklep totiž znamená mládí, které ani v hrobě nekončí, a tak je lékem a vzorem pro celý svět," zavtipkoval jeden z herců a frontman kapely Vltava Robert Nebřenský.

Ve sklepáckých vystoupeních se setkáte s humorem, který nutí nejen k smíchu, ale i k zamyšlení nad sebou samým. Tvůrci představení si už nevystačí pouze s češtinou, lze sledovat celou škálu jazyků, zkomolenin a neologismů.

Název Divadlo Sklep pochází ze skutečného sklepního prostoru domku babičky Davida Vávry, který zde soubor založil v roce 1971 se svým čtrnáctiletým spolužákem Milanem Šteindlerem, nyní režisér a scenárista, pod názvem Kobil klub.

Básně a krátké scénky z této doby byly později využity v jednotlivých představeních pořadu Besídka.

Od roku 1980 již soubor vystupuje v kulturním domě Dobeška, který se stal jeho domovskou scénou.

Divadlo Sklep: VÝBĚR Z BESÍDEK

Sklizeň nejlepších plodů posledních let

Pásmo scének, skečů, písní a tanců

Kdy: pondělí 18. března od 17.00 a od 19.30

Kde: Městské divadlo, Turnov

Sestavu aktuální Besídky doplňují:

Tomáš Hanák

Lenka Vychodilová

Václav Marhoul

Robert Nebřenský

Hana Pafková

Bára Trojanová

VIDEA

Zdroj: Youtube

Zdroj: Youtube