Husté sněžení, silný vítr a zima jako na severním pólu. Vichřicí na vrcholu Ještědu by nepohrdli ani filmaři při natáčení snímku Vertical Limit či jiného katastrofického filmu. Horolezci ale chybí.

POHÁDKA TŘI BRATŘI NA JEŠTĚDU. Počasí příliš přívětivé nebylo, ale to Svěrákovu týmu náladu rozhodně nezkazilo. Na placu panovala příjemná atmosféra, nikdo na nikoho nekřičel a všichni statečně bojovali s nepřívětivými živly.Kolem ohně sedí dvanáct zmrzlých postav zahalených v hadrech. Blíží se k nim menší osůbka s košíčkem. Režisér Jan Svěrák o víkendu točil na Ještědu pohádku Tři bratři, ke které napsal scénář jeho otec Zdeněk. Ten si v pohádce zahraje vypravěče a bude i vidět.

Za staříky pro jablka

Nad Libercem se točila scéna s dvanácti měsíčky a Maruškou, která si ke staříkům přišla pro jablka. Z materiálu, který na Ještědu natočí, vznikne zhruba šest minut snímku.

„Dvě minuty filmu se většinou točí jeden den. My tu točíme tři dny," vysvětlil Jan Svěrák.

Hudební pohádka Tři bratři

Režie: Jan Svěrák
Scénář: Zdeněk Svěrák
Kamera: Vladimír Smutný
Hudba: Jaroslav Uhlíř, Michal Novinski
Hrají: Vojtěch Dyk, Tomáš Klus, Zdeněk Piškula, Ivana Chýlková, Zuzana Norisová, Zdeněk Svěrák, Jiří Lábus, Oldřich Kaiser, Sabina Rojková a další.

Premiéra: srpen 2014

Pány měsíce si zahrají například Bolek Polívka, Miroslav Vladyka, Miroslav Hanuš, Oldřich Vlach, ale i člen činohry libereckého Divadla F. X. Šaldy – Václav Helšus.

"Natáčení v téhle vichřici se dalo přežít jen stěží. Utěšuval jsem se pohledem na kolegy, kterým je taky zima, některým dokonce i větší. Já mám alespoň pořádnou šálu. Někteří nemají ani vlasy, takže jsem na tom nebyl ještě tak špatně," postěžoval si herec Bolek Polívka.

POHÁDKA TŘI BRATŘI NA JEŠTĚDU. Počasí příliš přívětivé nebylo, ale to Svěrákovu týmu náladu rozhodně nezkazilo. Na placu panovala příjemná atmosféra, nikdo na nikoho nekřičel a všichni statečně bojovali s nepřívětivými živly.

Nápad natočit pohádku na motivy klasické látky se v tvůrčím rodinném tandemu zrodil už dávno, ale teprve v roce 2011 přišli Jan a Zdeněk Svěrákovi s konkrétním nápadem.

„Mnoho let jsme hledali námět na pohádku, kterou by táta napsal, a já mohl režírovat. Film pro děti, romantický a plný fantazie. Až v létě 2011 se konečně zrodil nápad realizovat pohádkový hudební film z minioperek, které vznikly pro televizní pořad Hodina zpěvu," říká Jan Svěrák.

Pohodová nálada

Počasí příliš přívětivé nebylo, ale to Svěrákovu týmu náladu rozhodně nezkazilo. Na placu panovala příjemná atmosféra, nikdo na nikoho nekřičel a všichni statečně bojovali s nepřívětivými živly.

POHÁDKA TŘI BRATŘI NA JEŠTĚDU. Počasí příliš přívětivé nebylo, ale to Svěrákovu týmu náladu rozhodně nezkazilo. Na placu panovala příjemná atmosféra, nikdo na nikoho nekřičel a všichni statečně bojovali s nepřívětivými živly.

Herci dostávali od režiséra přestávky, kdy se mohli zahřát uvnitř Hotelu Ještěd čajem či ohřívací lahví. O přestávkách trénovali písničky nebo své promluvy.

Hudbu k filmu složil Jaroslav Uhlíř, jehož písně ale přearanžoval a dotvořil slovenský skladatel Michal Novinski, s nímž Svěrák spolupracoval již na předchozím filmu pro dětského diváka Kuky se vrací .

Špenát nebo špagety

K obědu herci a filmový štáb zasedli kolem půl druhé. Pochutnali si na bramborových knedlících s masem a špenátem nebo špagetách s kuřecím masem a zeleninou.

Po té je zase režisér vyhnal do mrazu točit.

POHÁDKA TŘI BRATŘI NA JEŠTĚDU. Počasí příliš přívětivé nebylo, ale to Svěrákovu týmu náladu rozhodně nezkazilo. Na placu panovala příjemná atmosféra, nikdo na nikoho nekřičel a všichni statečně bojovali s nepřívětivými živly.Filmařská parta kolem Jana Svěráka přijela na Ještěd točit kvůli inverzi, která se nad mraky někdy objeví.

„Vichřice bere hercům vlasy a oblečení. Takové dramatické počasí se určitě taky dá využít v naší pohádce," pochvaluje si režisér.
V neděli filmaře přivítalo o něco vlídnější počasí. Na inverzi však nedošlo. Natáčení pohádky začalo díky ideálnímu zimnímu počasí týdenní předtáčkou v lednu 2013.

Hlavní část natáčení se uskutečnila v rozmezí srpna 2013 a ledna 2014 na zámcích Hluboká nad Vltavou a Žleby, v jižních i severních Čechách (Děčínský Sněžník a další). Premiéra filmu je plánována na srpen 2014.

Režisér Jan Svěrák natáčel na Ještědu tři dny.

POHÁDKA TŘI BRATŘI NA JEŠTĚDU. Počasí příliš přívětivé nebylo, ale to Svěrákovu týmu náladu rozhodně nezkazilo. Na placu panovala příjemná atmosféra, nikdo na nikoho nekřičel a všichni statečně bojovali s nepřívětivými živly.Čtvrtá pohádka pojí zbylé tři. Napsal ji táta

Liberec - Jan Svěrák se pohyboval na placu v kulichu a kapuci, takže byl od ostatních téměř k nerozeznání. Prozradily ho oči a brýle.

Tři bratři jsou takovou mozaikou tří slavných pohádek – O Šípkové Růžence, O dvanácti měsíčkách, Karkulka a ještě jedné nové. Jak tyto příběhy propojíte?

Před dvěma lety jsem poprosil tátu, aby mi napsal propojovací pohádku, která by tyhle tři klasické do sebe zakomponovala. Vymyslel pohádku o třech bratrech, kteří se vydají do světa a tam se setkají s těmito příběhy.

V sobotu se točila část pohádky 
O dvanácti měsíčkách. O jakou scénu přímo jde?

Tohle je scéna, kdy jde Maruška požádat měsíce o jablka.

Počítali jste se sychravým počasím? Jak se vám točí?

No, strašně. (Smích.) Počasí je nevyzpytatelné a doufali jsme, že nás bude mít pánbůh rád a udělá nám alespoň jeden výhled do kraje. Líbí se mi inverze na Ještědu, je to magické místo. V mlze jste mohli natáčet někde za Prahou s kouřem. Nemuseli jsme tady mrznout, ale i tak to vypadá dramaticky. Vítr je silný. Bere hercům vlasy a obleky. (Smích.) Něco se určitě povede.

Loni už jste taky v lednu točili?

Loni jsme se báli, že letos sníh nebude, tak jsme točili předtáčku. Báli jsme se správně. Když napadl sníh, tak jsme si natočili základ do této pohádky – patnáct minut.

V minioperách, z kterých pohádka vzešla, hrály děti, tady budou hrát dospělí. Museli jste hudbu přearanžovat, aby jste písně přizpůsobili dospělákům?

Písničky byly pro děti, hodně mechanické a opakující se v tónině C, aby se to dětem dobře zpívalo. Dospělí s tím mají trošku problém, protože je to pro ně často vysoko. Hudba se předělala, nabyla a rozkvetla.

Autorem původní hudby k minioperám je Jaroslav Uhlíř, kdo se ujme přearanžování?

Požádal jsem Michala Novinského, který dělal hudbu ke snímku Ve Stínu a mně ke Kukymu. On ty písně nejenom upravil, ale znovu je vymyslel.

Kdo bude ve filmu zpívat?

Vojta Dyk, Tomáš Klus, mladý herec Zdeněk Piškula, Bolek Polívka, Zuzana Norisová a další.