Třináctý ročník festivalu Rock for Churchill přinesl nový rozšířený areál a navíc taneční stage. Akce přesto zůstala věrná svému heslu, že nechce konkurovat mamutím festivalům. Festival má stále komorní atmosféru, nikde nejsou fronty nebo strkanice. Na pódiu se ale střídají ty nejlepší domácí, ale i zahraniční bandy.ROCK FOR CHURCHILL 2012. Tleskač.

„Letos jsme rozšířili areál a přesunuli jsme do něj taneční stage, což se setkalo s velmi pozitivními ohlasy. Nakonec byl největší slejvák jen na Tři sestry, pak už jen občasné menší přeháňky. Počet návštěvníků ještě není úplně přesně známý, ale bude to okolo pěti tisíc," řekl jeden z pořadatelů Jaromír Telenský.

Tleskač vyměnil zpěvačku

Festival zahájila ve 12 hodin trip hopová skupina Gang Ala Basta, po nich přišli na řadu pětice Goodfellas. Jako třetí se na pódiu ukázala plzeňská ska skupina Tleskač, která za poslední dva roky stihla vydat novou desku a obměnit několik členů. Nejvýraznější změnou v obsazení je určitě zpěvačka Karolína Jägerová, která skupinu obohatila, alespoň podle většiny mužského publika, zejména vizuálně.

„Tleskače jsem hodně poslouchala tak před 5 lety, ale pak jsem o nich docela ztratila přehled. Proto mě hodně překvapili nové písničky, protože jsem ani nevěděla, že nějakou novou desku vydali. Hodně mě taky zaskočila nová zpěvačka, která je sice krásná, ale Olinka mi přišla lepší. Její hlas se mi zdál o něco sytější a výraznější," řekla Lucie Jirásková z Podbořan.

Bajky si Vltava nechala na konec

ROCK FOR CHURCHILL 2012. Vltava.

Po třetí hodině odpolední vystřídala Tleskače stále optimistická Vltava. V první polovině vystoupení zazněly hlavně písničky z aktuální desky Komedianti se vracejí domů: Láska je možná, Nespi a sni, Prodává se kytara nebo Jsem s tebou. V té druhé se dostalo i na starší značně surrealistické kousky například Když bozi zestárnou nebo Do krajiny vodový. Samozřejmě nesměly chybět oblíbené bajky Zajíc a koza, Kapitán pejsek a Prasátko. Veselá parta dala fanouškům sbohem novou českou hymnou Já už dělat nebudu a přihodila ještě přídavek Ztracená šála.

Rock punková čtveřice Wohnout taktéž zahrála věci z aktuální desky Našim klientům, dost často ale zabrousila do svých začátků a vyhrabala třeba písně Pedro se vrací, Ó gramofon nebo Banány, bez kterých by prostě z pódia odejít nemohli. Při písničce taky schytali od fanoušků banánovou palbu. Nejlepší atmosféru vykouzlila písnička Svaz českých bohémů, která nikoho nenechá stát.

„Někteří interpreti, hlavně ti zahraniční, měli strach, že se festival jmenuje Rock for Churchill a že oni rock nehrají. Sami pak ale byli velmi příjemně překvapeni, jak je publikum otevřené různým žánrům. Já jsem si nejvíce užil vystoupení Dub Pistols, kteří hrají takový mix stylů rock, dub, ska. Měli výbornou atmosféru," doplnil Telenský.

Anketa. Vroutek for Churchill 2012.