Již dlouho očekávaná sólová deska rapujícího básníka Lipa s názvem Víc než hudba je venku. Vyšla v pátek 6. dubna. Umělec k ní pořádal v libereckém Golf baru „release party“. „Akce se vydařila. Lidi přišli, pařilo se až do rána a prodal jsem skoro čtyřicet cédéček, což je v dnešní době opravdu úspěch. Party končila až ve tři ráno a někteří si i zatančili,“ zhodnotil páteční akci raper Lipo.

Prodávalo se nové album a hrál DJ

Party začala asi v 18 hodin a už kolem této časné hodiny se začali trousit první fanoušci, kteří si přišli pro novou desku nebo plakát, popovídat si s umělcem a jeho parťáky, kteří se na desce podíleli, či jen tak popít a poslechnout si DJe Kenny Rougha z BPM.

„Moje sólová deska je jiná hlavně v tom ohledu, že vše bylo podle mých představ a není výsledkem kompromisu, který je u společného projektu vždy nutný. Jinak stylově navazuje na poetiku BPM, ale jsou zde i nově společenská témata, která na deskách BPM chyběla. Celkově jsou songy sdílnější a otevřenější vůči posluchači než staré písně BPM,“ popisuje své sólové album sám umělec Lipo.

CD je více hudební než jiný hip hop

Společně s ním na beatech pracoval teprve osmnáctiletý Ondřej Turták, který tuto práci sice dělal poprvé, ale popral se s ní výtečně.

„Dělal jsem asi devadesát procent hudby. Je to elektronické muzika. Říká se tomu beaty. Bylo to poprvé, co jsem dělal tuto práci. Dělal jsem to celou dobu doma a Jonáš mi volal, jestli bych s ním tu desku nechtěl udělat. Byl jsem rád, vrhl jsem se do toho a dal jsem mu to nejlepší, co jsem mohl. Myslím si, že ta deska je hodně pestrá. Každý se v těch tématech najde. Každý track je jiný, je to více hudební než ostatní hip hop,“ řekl Ondřej Turták, student hudební konzervatoře.

Sólovou desku tvořil s nadhledem

Lipo se na své sólové desce fanouškům mnohem více otevřel. Už nehalí svoji lyriku do metafor, jako to dělal dříve s formací BPM (Básníci před mikrofonem).

„Dřív jsem byl v rámci tvorby obklopen samotou a čekal jsem jako každý mladý „umělec“ na vyslyšení. Dnes jsem starší a mám přece jen více nadhledu. Jinak ale stále platí, že mám jasnou představu, o čem má smysl psát a mluvit a té se také držím. Zbytečnostem, které řeší většina ostatních raperů, se obloukem vyhýbám. Pořád mě zajímají velká témata lásky, mezilidských vztahů, existence, svobody, společnosti,“ popisuje směr, kam se ubírá, Lipo.

Fanouškům se sólové cédéčko líbí

Křest nové desky fanoušky teprve čeká. Rapující básník chce, aby si jeho příznivci desku pořádně doma naposlouchali, a až potom ji bude křtít. Slavnostní akci plánuje Lipo na červen a uskuteční se určitě v Liberci.

Podle reakcí na facebookových stránkách libereckého rapera jsou fanoušci s deskou nadmíru spokojení. Ti co si ho nekoupili, mají možnost slyšet nové songy na youtube.

„Na desku se moc těším, hlavně na to, že Lipo spolupracoval hodně s Debbi a dalšími umělci. Ondra Turták dělá skvělý beaty, takže to bude určitě výborná deska. Měla jsem hodně ráda BPM, ale ráda si poslechnu i sólo Lipa,“ prozradila na release party Barbara Štrejchýřová.

"Deska se opravdu povedla. Texty opět mají hlavu a patu. Všechny songy mají opět pointu a nejde o snužku sprostých slov, tak jak u jiných rádoby gangsterů. Lipo se opět předvedl spíš jako básník, než klasický raper. Svým způsobem český originál a nemá konkurenci," chválí desku Michael Daněk z Liberce.

Čtěte také

ROZHOVOR! Lipo: Na své desce jsem se v textech více otevřel

Tracky z desky Víc než hudba

Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube
Zdroj: Youtube