Letošní ročník Ambroziády, čili týdenní divadelní školy pro mládež, je výjimečný hned ze dvou důvodů. Vůbec poprvé se koná v Liberci, a vůbec poprvé na scéně profesionálního divadla. V tomto případě malé scény Divadla F. X. Šaldy v Liberci.

Určen je mladým lidem, kteří se chtějí posunout v oblasti umělecké tvorby, ať už jde o divadlo, tanec či některé další oblasti, jako je film či základy dabingu. Do Liberce přijela na letní Ambroziádu zhruba čtyřicítka dětí z celé republiky. Pod dohledem odborných lektorů se tu budou učit tomu, co možná jednou uplatní ve své profesi.

Kurzy improvizace povede herec Marek Sýkora z Naivního divadla, Divadlo F. X. Šaldy zastoupí Petra Březovská, která povede kurzy výrazového tance a herečka Jana Hejret Vojtková (na fotografii) bude lektorka herecké třídy. Právě pod jejím vedením nastuduje třída autorský projekt Deník J. M. Představí ho už tuto sobotu v Malém divadle.

TRAGICKÁ UDÁLOST

„Událost, která se stala loni (sebevražda školačky, poznámka redakce) otřásla doslova celým Libercem. A já nejen jako herečka, ale i jako máma dospívající dcery, se snažím stále najít odpověď," vysvětlila Jana Hejret Vojtková. Představení čerpá hlavně z toho, co smutné události předcházelo. Například z deníkových záznamů dívky.

„Je to představení na podkladu skutečné události, z části fiktivní, z části autentické. Nejde ale jen o samotný příběh, překvapilo mě, jak se k němu děti postavily. Jsou ve věku, kdy se snaží zranitelnost schovávat za všelijaké pózy a masky, ale v divadle se paradoxně otevřou. Při zkoušení z nich vyplynuly i vlastní zkušenosti se šikanou a podobnými věcmi," popisuje lektorka.

„Je to taková zvláštní terapie, která ukazuje, že divadlo skutečně dokáže být léčivé," dodala. Program v Malém divadle začíná v sobotu v 10 hodin. Na programu budou ukázky z taneční a improvizační dílny, ale také třeba ze základů filmařské práce, s kterou mladé lidi seznámí filmový režisér Tomáš Magnusek, mimo jiné autor snímku Bastardi.