V pátek zahájil v Městském kině rada vyslanec brazilské federativní republiky Acir Pimento Madeira Filho společně se starostou města Nový Bor Jaromírem Dvořákem a náměstkyní hejtmana Libereckého kraje Jitkou Volfovou vernisáž výstavy textů Yvonne Fričové a fotografií Pavla Friče z připravované knihy Brasília-město-sen. Součástí vernisáže byl unikátní koncert pouze pro Nový Bor bubeníků Tam Tam Batucady společně s Felixem Slováčkem a Pavlem Větrovcem, který ocenili diváci aplausem ve stoje.

Rada vyslanec brazilské republiky Acir Pimento svůj projev přednesl v češtině, za což si od diváků vysloužil dlouhý potlesk. Poznamenal, že akce přispívá ke sbližování kultury, která ač zeměpisně vzdálená je si blízká svými tradicemi a je spojena s radostí a touhou sdílet bohatou kulturní rozmanitost. Vyjádřil také uznání Brazilského velvyslanectví pořadatelům za veškeré úsilí a vynaloženou tvůrčí práci a profesionalitu, která vytvořila z této akce tak mimořádnou událost.

Atmosféru brazilského Ria vnesly do sálu městského kina brazilské tanečnice v krásných kostýmech Viviane a Fabiane.

Výstava Brasília-město-sen potrvá v městském kině v Novém Boru do konce dubna. Otevřeno je denně jednu hodinu před filmovým představením nebo po telefonické dohodě kdykoliv.

Dvoudenní oslava Česko-brazilských dní, která se konala v rámci Masopustu, vyvrcholila sobotním programem v centru města. Průvod městem, čítající více jak dvě stovky masek vyrazil od kina na náměstí včele s bubeníky Tam Tam Batucadou, Novoborskými mažoretkami a tanečním souborem Boráček.

Nápadité a veselé kostýmy se střídaly s kašírovanými maskami. Dům dětí a mládeže Smetanka šel v plné hasičské zbroji, volejbalová akademie předvedla skvělý tým mladých sportovců, chůdaři, kejklíři, fitness tanečnice Zumby, lyžníci na historických lyžích, piráti, vodník a indiáni společně tančili v rytmu samby.

Díky dobrovolníkům ze Ski Polevsko, kteří zajistili „lokální sněžení" na náměstí, mohl proběhnout závod na historických lyžích. Poprvé stál na lyžích také brazilských výtvarník Ricardo Hoineff, který ve šviháckém obleku statečně bojoval o nejlepší umístění.