Tři činoherci z Divadla F. X. Kalby se v sobotu večer dostali kvůli propagaci své nové hry do vězení. Noc strávili v cele předběžného zadržení a nyní je policie vyšetřuje na svobodě.

Svou novou divadelní hru LSDown chtěli veřejnosti představit pomocí graffiti.

„Nejvyšší trest za sprejerství je odnětí svobody na jeden rok. Při větších škodách až na tři roky. Záleží ale na rozsahu poničeného majetku. Pokud to bude jen přestupek, hrozí peněžní pokuta nebo veřejně prospěšné práce," informovala mluvčí liberecké policie Ludmila Knopová.

Také byl zavřený

Herci nastříkali na zdi starých libereckých objektů portrét doktora Timothy Learyho, amerického psychologa a filozofa, který je hlavní postavou zmiňované novinky.

Tomáš Dianiška: LSDown

Thriller o muži, který zahlédl příliš mnoho

Malé divadlo, Liberec

Premiéra: pátek 15. února

2. premiéra: úterý 19. února

Repríza: úterý 26. února

vždy od 19 hodin

„Vzhledem k našemu povolání, kdy je získávání extrémních zážitků výhodou, hodnotím naše noční dobrodružství pozitivně. Schválně jsme při sprejování volili opuštěné, zchátralé objekty, abychom nezpůsobili velké škody. Ale i opuštěné budovy mají majitele a my musíme nést zodpovědnost," smál se Tomáš Dianiška, jeden se zadržených divadelníků.

Moc toho nestihli

„Radši se budeme věnovat jevištnímu umění, streetart nám moc nejde. Stihli jsme vytvořit jen tři obrázky a už nás měli."

Leary byl v šedesátých letech minulého století odsouzen k 15 letům odnětí svobody, kvůli držení marihuany. Divadelníci tedy přijali svůj pobyt za mřížemi s nadhledem jako „studium" Learyho osudu.

„Způsob prezentace, kterou jsme zvolili, byl čistě náš nápad, divadlo s tím nemá nic společného. Ve středu jdeme na kobereček k řediteli. Snad nás nevyhodí a dovolí nám hru LSDown dozkoušet," dodal herec Jakub Albrecht.

DIVADLO F. X. KALBY

Parta mladých herců je známá tím, že vždy přijde s něčím novým a jejich hry reagují na současná témata, která zajímají nejenom mladou generaci. Do undergroundové odnože Divadla F. X. Šaldy patří Tomáš Dianiška, Karolína Baranová, Jakub Albrecht, Tomáš Váhala, Barbora Kubátová a další.

První hra Googling and Fucking se věnuje elektronické komunikaci a přátelstvím na sociálních sítích. Facebook sice má spojovat lidi, ale spíše je odcizuje.

Pipinky z plakátu jsou spíš odlehčená hra, u které si každý rád zavzpomíná na mánii chlapeckých kapel a jejím úkolem je diváka hlavně pobavit. V inscenaci nechybí dobová muzika, vtipné hlášky a sehrané taneční choreografie.

Třetí hra Přísně tajné: Hrubá nemravnost je asi nejvážnější. Vypráví dojemný životní příběh homosexuála Alana Turinga, geniálního anglického matematika, který rozhodujícím způsobem přispěl k sestrojení prvních počítačů i k porážce Wehrmachtu za 2. světové války.

Čtvrtý počin Mickey Mouse je mrtvý se hraje v lehce industriálním prostředí rampy Malého divadla. Hra je o snech a tak trošku halucinace. Příběh má základní dějovou linii, ale ta nemusí být patrná každému. Vypráví se v něm o čtyřech lidech a jejich láskách.

Mladí herci z Divadla F. X. Kalby mají na kontě již čtyři hry: Googling and Fucking, Pipinky z plakátu, Přísně tajné: Hrubá nemravnost a divadelní trip Mickey Mouse je mrtvý.

Všechny tyto mimořádně úspěšné inscenace vznikly nad rámec oficiální tvorby liberecké činohry.

Dostanou zázemí

Parta kolem Tomáše Dianišky, Jakuba Albrechta, Karolíny Baranové a dalších de facto určila budoucí profilaci Malého divadla.

„Jejich příští inscenace bude regulérním počinem našeho divadla, to znamená, že herci dostanou také absolutní podporu a profesionální zázemí. Na tuto hereckou partu se chodí, a proto právě jim a jejich divákům patří budoucnost naší studiové scény, která díky jejich tvorbě začíná bezezbytku naplňovat poslání alternativního divadelního prostoru," řekl dramaturg činoherního souboru Tomáš Syrovátka.

Novinka LSDown má premiéru v pátek 15. února od 19 hodin.