„Přijďte si připomenout dávnou slávu Kristiánova, někdejší nejvýznamnější sklářské osady uprostřed Jizerských hor," zve na tradiční akci Milada Valečková, ředitelka jabloneckého Muzea skla a bižuterie, které pouť pořádá. V sobotu 7. září od 9 hodin se v horské osadě Kristiánov uskuteční tradiční Mariánská sklářská pouť.

První Mariánská sklářská pouť se v kdysi nejvýznamnější sklářské osadě Kristiánov konala roku 1790. Tradice se potom opakovala každoročně, vždy s ohledem na svátek Narození panny Marie (8. září). Na sklonku 19. století velký lesní požár zničil sklářskou huť, školu i domky sklářů, o několik desetiletí později lehl popelem i Panský dům. Myšlenka na obnovení pouti uprostřed jizerskohorských lesů vznikla v roce 1990, letos se novodobá pouť koná již po dvaadvacáté.

Pouť zahájí mše svatá na zarostlých základech dřívějšího Panského domu. Poutní cestu zaplní stánky se skleněným a bižuterním zbožím, s medovinou a pamlsky, ale i produkty dalších tradičních řemesel, jako bylo košíkářství, drátenictví nebo hrnčířství. Děti i dospělí budou mít možnost si zakoupit pouťové štěstí, navléknout šňůrku korálků, házet do sklářské pece.

Pro odvážlivce připravila Horská služba Jizerské hory slanění přes řeku Kamenici, ti méně odvážní se mohou projet na koni. „V kulturním programu se budou střídat již tradiční soubory Zlaté holky, Katastrofální předpověď počasí, Jablonecká píšťalka, Rumová aféra a Spolek jabloneckých dam a pánů. Pro nejmenší si herec Marek Sýkora připravil Cirkus plný pohádek. Úplně poprvé na Kristiánově zatančí folklórní soubor Jizera z Liberce", přiblížila za pořadatele doprovodný program pouti Šárka Labusová.

Na sklářskou pouť na Kristiánov se můžete pouze pěšky či na kole vydat v sobotu 7. září. Vstup je zdarma.