Václav Helšus, Martin Polách a Ladislav Dušek oblékli v pondělí úbory sudích, aby se lépe připravili na svou roli v nové hře Šťovík, pečené brambory, která má premiéru příští pátek 2. listopadu v Malém divadle.

Na rozhodčí si hráli o přestávce a po zápase. Setkali se s nadšením diváků, kteří chtěli, aby hru řídili.

Herci na trávník, fotbalisti do divadla

„Navázali jsme spolupráci se Slovanem Liberec. Chtěli jsme zažít tu atmosféru zápasu a rozsvícená světla. Byli jsme zvědaví, jak budou reagovat diváci, až o přestávce na hřiště vběhnou falešní rozhodčí. Naši herci si vyzkoušeli mávnutí autu, pískání rohu a udělování žluté karty. Doufám, že se hráči Slovanu přijdou podívat na některou z repríz," řekl dramaturg Tomáš Syrovátka.

Václav Helšus si zkusil práci pomezního rozhodčího. Signalizaci ofsajdu si prý trénoval celé hodiny doma před zrcadlem, teprve potom se odvážil na ligový zápas.

„Když jsme se blížili ke stadionu, uvědomil jsem si, že bychom mohli narazit na regule a setkat se s nepochopením, ale i diváci a pořadatelé nám vyšli vstříc a umožnili nám si vyzkoušet práci rozhodčích. Touto cestou jim chci poděkovat. Dostali jsme lekci a myslím, že mi to v roli pomůže. Také jsme viděli hezký fotbal a Slovan vyhrál 2:0," zhodnotil zkušenost Václav Helšus.

Zoltán Egressy

ŠŤOVÍK, PEČENÉ BRAMBORY

nejen fotbalová komedie o třech mužích s píšťalkou

Malé divadlo, Liberec

Premiéra: pátek 2. listopadu od 19 hodin

2. premiéra: úterý 6. listopadu od 19 hodin

1. repríza: úterý 13. listopadu od 19 hodin

Martin Polách jako hlavní sudí předvedl během ligového podzimu skvělou fyzičku. Někdy si i po zápase prý dá ještě několik koleček.

„Moc se mi líbilo, že diváci tuhle naši vložku brali pozitivně a že nikdo nepokřikoval. Bylo také příjemné, že tři tisíce diváků slyšelo, že jsme tam navíc a že zkoušíme novou hru na fotbalové téma. Moc jsem si ten prvoligový trávník užíval a potřásl jsem si rukou se známými fotbalisty," pochvaloval si Martin Polách.

Nejvíce si herec prý užil to, že mohl bezkonfliktně dát žlutou kartu Jiřímu Štajnerovi.

„Na fotbal moc nechodím, byl jsem asi jen třikrát. Docela mě to bavilo. Asi začnu chodit," dodal Martin Polách.

Chtěli je vyměnit za pravé rozhodčí

Ladislav Dušek svým temperamentem často předstihne i samotné hráče. (viz. foto) „Já ten ofsajd neudělal, já ho jenom zahlásil," řekl směrem k hostujícím fanouškům, kteří byli s jeho verdiktem nespokojeni. Soudcování si moc užíval a byla to prý legrace.

„Nejdůležitější bylo, že jsme vyhráli 2:0. Napochodovali jsme na trávník a diváci se divili, co tam děláme. Z rozhlasu pak zaznělo, ať se nelekají, že to jsou rozhodčí z divadla. Někdo dokonce zakřičel, ať nás vymění za ty předchozí a nechají nás pískat. ´Nenechte Liberec prohrát,´ volali na nás," vyprávěl Ladislav Dušek.

Herec si myslí, že v Liberci naprosto chybí projení kultury a sportu. „Každý si hrabe na svém písečku a chce peníze pro to svoje. Myslím, že by bylo hezké, kdyby to splynulo a fandili bychom si navzájem," dodal Dušek.

Hru Šťovík, pečené brambory režíruje Tomáš Svoboda. Druhá premiéra vychází na úterý 6. listopadu.