Za organizací tohoto festivalu stojí zejména elitní cyklistický závodník Tomáš Slavík, který každoročně pořádá v Jablonci nad Nisou slavný závod JBC 4X Revelations. Samotný závod mívá zajímavý kulturní program. „Díky JBC 4X Revelations a vysoké účasti na afterparty, plné koncertů a muziky, jsme zjistili, že lidé v Jablonci po zábavě prahnou a rozhodli jsme se pro ně mimo klasického kulturního programu na fourcrossové akci, uspořádat navíc i událost další, ryze hudební, kterou je právě JBC Fest", uvádí hlavní organizátor Tomáš Slavík.

Operní pěvkyni a držitelku Ceny obce města Turnova Marcela Machotková ocenili za celoživotní mistrovství v oboru opera cenou Thálie.
Turnovská rodačka získala cenu Thálie a celoživotní mistrovství

Obě akce se v letošním roce konají s dvou týdenní pauzou. JBC Fest tak odstartuje již ve čtvrtek 29. června a o čtrnáct dní později přijde na řadu závod JBC 4X Revelations 2017. Obě tyto události se konají ve Skiareálu na Dobré vodě.

První jablonecký festival se konal na Tajvanu, ale letos se přesouvá od přehrady na okraj Jablonce nad Nisou. „Důvodem jsou zákonitosti spojené s pořádáním akcí na Tajvanu. Vzhledem k jeho poloze je možné, aby koncerty trvaly pouze do jedenácti hodin večer, což je pro nás z pohledu organizátorů poměrně nevýhodné," dodává Slavík.

Přestože festival nalezne zázemí na sjezdovce, návštěvníky žádné šlapání do kopce nečeká. Obě stage budou umístěny v dolní části Ski areálu u parkoviště a chaty. „Kopec nám poslouží jako přírodní amfiteátr. S pořádáním koncertů na tomto místě máme již bohaté zkušenosti a zdejší prostředí máme rádi,” doplňuje informace organizátorka Hedvika Mikešová.

Během posledních dní odkrývají organizátoři letošní hostující kapely. Celkový seznam kapel a kompletní line-up bude uveřejněn začátkem května. Už nyní se mohou návštěvníci těšit, že od čtvrtka 29. června do soboty 1. července uslyší takové headlinery, jako jsou Wohnouti nebo Monkey Business! Díky dvou pódiím se během tří dní vystřídá mnoho skupin. Na JBC Festu si přijde na své každý. „Jako obvykle se zaměřujeme zejména na kytarovou hudbu, ke které máme vztah. Hlavní velká stage bude věnovaná spíše mainstreamové hudbě. Druhé menší pódium nabídne dávku punkových i hardrockových pecek," říká Mikešová. Do Jablonce tak zavítají mimo jiné i Hentai Corporation, Imodium, De Bill Heads či Cocotte Minute. Další kapely odtajní organizátoři v nejbližších dnech.

Prvnímu ročníku příliš nepřálo počasí a přesto na Tajvan dorazilo přes 2 000 lidí. „Měli jsme trochu smůlu s počasím i s datem. které kolidovalo s konáním Keltské noci, která je žánrově podobná našemu festivalu,” doplňuje Tomáš Slavík. S místem a festivalem byli, až na zmíněné počasí, spokojeni návštěvníci, kapely i organizátoři. Důkazem jsou více než pozitivní recenze na internetu.
Maskotem JBC Festu se stala postava jelena Evžena. A podle zvěstí možná dorazí i letos!