Kdo nechce dodržovat tradici pomlázky, může přijít na prohlídku i o Velikonočním nebo také Mrskaném či Červeném pondělí. Všechny hrady a zámky v kraji i okolí budou otevřeny, na řadě z nich čeká návštěvníky doprovodný program, v němž se dozvědí, jak byl zámek či hrad zdoben, co panstvo jídávalo a že první zmínky o zajíčkovi, který nosí barevná vajíčka či dárky, pochází zhruba z poloviny 17. století z německých zemí.

GRABŠTEJN

V období velikonočních svátků od Velkého pátku do Velikonočního pondělí bude na hlavním prohlídkovém okruhu velikonoční výzdoba, výklad bude obohacen o zvyky spjaté se svátky jara. 17. dubna navíc kostýmované velikonoční prohlídky a dílničky s výrobou perníků či vajíček a pletení pomlázek.

LEMBERK

Speciální prohlídky velikonočně vyzdobeného clam-gallasovského apartmá včetně zámecké kaple s průvodcem a ukázkami velikonočního slavení a zvyků šlechty.

ZÁKUPY

V rámci Mezinárodního dne památek a sídel, který letos s připadá právě na Velikonoce, si můžete prohlédnout běžně nepřístupné prostory včetně depozitáře.

BEZDĚZ

Nabídne v gotické hradní kapli vzácné dřevořezby, které pocházejí z původní křížové cesty. Tři původně ztracené výjevy z ukřižování Ježíše byly nákladně zrestaurovány a vloženy do původních rámů ze 17. století.

Národní památkový ústav zve také na hrady a zámky ve východních Čechách, které má ve své správě. Tak například v Ratibořicích, místu, které svou Babičkou proslavila Božena Němcová, se dozvíte o historii a obyvatelích tamního zámku.

Na velikonoční prohlídky a výstavy zve také skanzen Veselý Kopec u Pardubic a tradičně i Dlaskův statek u Turnova.

Velikonoce. Ilustrační snímek.
Velikonoce začaly. Známe kromě pomlázky jejich symboliku?