Rockový Klub Vlak, který pět let fungoval na harcovských kolejích, poslední červnový den ukončil svou činnost. Jeho příznivci ale o koncerty, divadlo, workshopy, filmové večery a party nepřijdou. Provozní klubu Marek Jiran se rozhodl obdobný podnik provozovat na druhé straně Liberce.

PÓDIUM JAKO V DIVADLE. Devizou prostor na Františkově je větší pódium, na které se vejde i větší kapela, a balkóny, které zlepší výhled. Provozovatel chce zvát i divadelní soubory.„Chtěli bychom připravit pestrý program pro širokou veřejnost, jak pro mladé, tak i pro starší publikum, které v tuto dobu v Liberci nemá moc kulturního vyžití," slibuje tentokrát program i pro starší ročníky bývalý průvodčí Vlaku.

Klub dostane nové jméno a vystřídá Club Marek ve Švermově ulici na Františkově, který svou činnost končí ke konci července. Ještě před ním ve stejných prostorách sídlil hudební klub Liquid.

„Název pro klub stále není jasný, na Facebooku proběhla anketa, kde se objevily mnohdy velmi originální názvy. Do užšího kola zatím postoupily tyto návrhy: Iglů, Fukušima, Viadukt, Fantomas, Tramvaj, Joker, Dexter, Django, Kovárna. Přivítáme i další návrhy," vyzývá Jiran veřejnost, aby přispěla svým návrhem.

Nové prostory pojmou zhruba dvě stovky návštěvníků. Nabízí i dostatek míst pro sezení.

Jak byste pojmenovali nový klub vy? Hlasujte v anketě nebo pište nové názvy do komentářů.

„Klub svou stavbou připomíná zmenšené divadlo, takže se dá využít pro lepší výhled i balkón. Pódium je dostatečně velké i pro větší kapelu. Vedle klubu je ohraničený venkovní prostor, který bychom rádi využili v létě například pro divadelní představení nebo koncerty," nevylučuje Jiran ani open air akce.

Festival bude

MAREK JIRAN. Bývalý provozní z harcovského Klubu Vlak rozjíždí nový kulturní stánek.   Jednu už má dokonce naplánovanou. Bude to dá se říci putovní festival, který již dvakrát změnil své jméno. Začínal jako Jelen fest, pokračoval jako Vlak fest a nyní v názvu pořadatel oba předchozí názvy zkombinoval a vzešel mu Jelen pod Vlakem Fest.

„Mohu již prozradit, že na něm vystoupí převážně místní umělci a jako hlavní host večera se představí Lenka Dusilová," řekl Marek Jiran. Celá akce proběhne již 14. září.

Klub Vlak v Harcově byl pět let mladším sourozencem Klubu Na Rampě, který provozuje sdružení Sundisk. To se do provozu nového libereckého klubu nevloží.

„Vím, že Mára něco připravuje, ale podílet se na tom nebudeme, alespoň ne ekonomicky. Můžeme spolupracovat na dramaturgických věcech," nevylučuje možnou spolupráci Martin Bauer.

Harcovský Vlak dával prostor i začínajícím kapelám. Ty si rozhodně budou moci zahrát i v připravovaném klubu.

Pivo a revivaly

Liberecká hudební scéna již několik let skomírá, úspěch zde slaví buď pivně revivalová scéna nebo totální komerce. Liberec je tím v hudební branži nechvalně známý. Pár vlaštovek tu naštěstí je a já doufám, že jich bude jen přibývat. Kulturu teď zachraňuje nastupující dravá divadelní scéna a umělci kolem ní. Mladí muzikanti dostanou prostor i v původních prostorách Vlaku, kde vznikne chráněná kavárna sdružení Tulipan.

Nový klub na Františkově se nachází pěšky od tramvajové zastávky Viadukt, vedle restaurace U Kozla.