Krajské město má jedno z nelichotivých prvenství. Je zde nejvíce metrů čtverečních nákupních ploch.

Uskutečnilo se tu už několik kulturních i sportovních akcí.

„Hodláme vytáhnout rodiny s dětmi 
z nákupních center, kde tráví většinu svého volného času, do přírodního areálu plného inspirativních 
a přitom přirozených impulzů."

Liberec je doslova zabetonován, proto je zde každá další zeleň vítaným darem z nebes. Od dubna 2015 vedle stadionu u Nisy vzniká unikátní projekt EKOPark.

Tréninky i tanec

Proběhlo zde mnoho tréninků: BabyFitness, Seberevolta, Bootcamp, Tai Chi, karate, jóga v korunách stromů i hravý závod pro dospělé Bootcamp Mix Games. Tančilo se tu tango, děti slavily den Den sv. Martina a večeřelo se v korunách.

PRVNÍ VOLNOČASOVÝ EKOPark kousek od centra Liberce.Park zatím není přístupný široké veřejnosti. Provoz funguje na dohodě s majitelem.

„Když mě někdo osloví se zajímavým projektem, rád mu park zapůjčím. Jediná podmínka je, aby se o akci dozvěděla veřejnost a mohl na ni kdokoliv přijít," vysvětlil tvůrce projektu Stanislav Šťastný.

Relax i grilování

EKOPark nabízí svým návštěvníkům široké spektrum aktivit, například: relaxační prvky určené pro ekopobyt 
v přírodě, piknikové paloučky, přírodní ohniště, zóny pro grilování, interaktivní hmyzí hotely, čmelíny, dětmi tolik oblíbené bukové bludiště, obří pískoviště, interaktivní javorový altánek plný dřevěných skládaček a mnoho dalšího.

„Chceme dětem ukázat, jak vypadá hmyzí život a proto jsme pro ně vytvořili interaktivní hmyzí hotely a čmelíny."

Lákadlem parku se mají stát tzv. „pracovny v přírodě", které by lidé mohli využívat kdykoliv pro svoji práci či pro setkávání s klienty. Měly by zde probíhat neformální i obchodní coffee breaky – odpolední káva se zákazníky či přáteli. Tyto „pracovny" by však měly být napájeny obnovitelnými alternativními zdroji energie.

„V EKOParku bylo moc příjemné prostředí… Je tam úžasný klid, jak na odpočinek, tak i na nějakou obchodní či jakoukoliv schůzku. Už teď se těšíme, až se tam vše zazelení. Líbila se nám zvířata, a hlavně různé promyšlené aktivity a atrakce pro děti. Nejvíce pískoviště s kostičkami," zhodnotila Eva Výravová.

STANISLAV ŠŤASTNÝ. Otec dvou dětí, sportovec a tvůrce EKOParku.Stanislav ŠťastnýOtec dvou dětí a sportovec, který se již 16 let zabývá zahradní architekturou. Ve chvíli, kdy Stanislav Šťastný objevil pozemek současného EKOParku, se myšlenka, která sahá až do jeho dětství, stává skutečností a vzniká reálná vize jedinečného parku pro širokou veřejnost. Celá myšlenka má počátky v dětství, které strávil v prostředí panelákového sídliště s dostatkem zeleně a volnočasového prostoru, který dnešní rodiny žijící na sídlištích nemají k dispozici. Proto se rozhodl změnit alespoň jeden nevyužitý a zanedbaný prostor v šedivém centru města Liberce. Velká podpora odborné i laické veřejnosti na sociálních sítích, ale i při osobních setkáních v EKOParku ihned v prvopočátcích, přesvědčila Stanislava Šťastného, že zelený prostor v centru města Liberečanům skutečně chyběl a má smysl bojovat za svůj sen.

EKOLOGIE: V minizoo bydlí kozy i kachny

Jedním z cílů EKOParku je osvěta obyvatelstva v ekologii a udržitelném rozvoji. „V parku budeme klást důraz na ochranu životního prostředí, na třídění odpadu a snížení negativního vlivu člověka na životní prostředí," vysvětlil Stanislav Šťastný.

PRVNÍ VOLNOČASOVÝ EKOPark kousek od centra Liberce.Pro osvětlení parku bude využívat obnovitelné zdroje energie – solární panely. EKOPark bude fungovat i edukativně pro školky a školy. 
V příštím roce hodláme vybudovat naučné stezky pro děti a dospělé. „Chceme lidi naučit hospodárně přistupovat 
k ekologii, ke třídění odpadu, bezobalovému hospodářství a k přírodě jako takové." Za podpory odborné veřejnosti se budují přirozená prostředí pro ptactvo, hmyz, obojživelníky, a jiné. V parku nainstaloval první čmelíny, ptačí budky, krmítka, netopýří příbytky, domečky pro ježky a při vstupu do EKOParku velký interaktivní hmyzí hotel.

PRVNÍ VOLNOČASOVÝ EKOPark kousek od centra Liberce.Největším zvířecím lákadlem jsou dvě kůzlata kamerunských koz, Rozinka a Pišta, a kachny indických běžců. „Naším cílem je vytvořit 
v parku edukativní část, kde bychom mohli našim návštěvníkům nabídnout možnost získat povědomí o vzniku a tvorbě ekosystému. Dále budeme podporovat environmentální i ekologické vzdělávání veřejnosti, budování povědomí o odpovědnosti za udržení kvality životního prostředí i jeho jednotlivých složek a k úctě k životu ve všech jeho formách," sdělil Stanislav Šťastný.

ZDRAVÍ: Podpoří regionální potraviny

Další vizí EKOParku je podpora lokální ekonomiky a nabídnutí prostoru místním farmářům, regionálním výrobcům a dodavatelům.

ANKETA: Co se vám líbí 
na EKOParku?Lenka Pajarová
rodičovská dovolená
Liberec

Na Ekoparku mě baví, že je blízko centra. Vyzdvihla bych kontrast města a přírody, kdy jste stále ještě v Liberci, ale můžete tábořit. Moc se nám líbí vyhlídky, zvířata a možnost grilování.

Denisa Kusá
správce nemovitosti
Liberec

Líbí se mi multifunkčnost tohoto parku. Těším se na další sezónu, kdy pořadatelé přidají i kulturní akce. Těch sportovních se událo hodně i letos. Nejvíc mě baví dvě kamerunské kozy. Jsou opravdu roztomilé a překvapuje mě, jak dokáží šplhat i po skalách.

Denisa Péryová
trenérka a výživová poradkyně
Liberec
Zaujal mě už od prvních zmínek o něm. Členitý park skoro uprostřed města s odpočinkovými zónami na stromech, cvičební konstrukcí pro sportovce, velkým pískovištěm pro děti, hmyzími domečky, dřevěnými potvůrkami, živými kozami a hlavně s velkolepými plány do budoucna, zahrnujícími ekologii, sport i kulturu, to vše ze soukromých zdrojů pod taktovkou nadšeného člověka s velkou fantazií a obrovskou chutí udělat něco pro město ve kterém žije. Skvělé je, že díky vstřícnosti pana Šťastného toho se svými aktivitami (BabyFitness a Bootcamp Team) můžu být součástí. 

V souladu s koncepcí parku bude i občerstvení ve zdravém duchu. Nedáte si tu párek v rohlíku, colu, hamburger nebo cukrovou vatu.

„Nezaměřuji se na vegetariánskou, veganskou nebo raw stravu. Když mě to napadne, tak si zajdu i na kvalitní hamburger. Snažím se, pokud mi to čas dovolí, žít zdravě. Nestravuji se vyhraněně, ale asi o něco zdravěji než je v Česku zvykem," nastínil majitel EKOParku.

KULTURA: Open stage představí umělce všeho druhu

V příští sezóně představí EKOPark i otevřenou scénu, na které se představí různí umělci. Budou se zde pořádat divadelní představení, koncerty a s novou sezónou přijde i letní kino.

„Inspirovali jsme se v zahraničí tzv. open stage. Bude to otevřená scéna pro mladé umělce. Bez poplatku budou moci předvést svoje umění. Každý předvede, co umí. Zarecituje, zazpívá, zahraje nebo pobaví diváky a vytvoří tím program pro veřejnost." slibuje Stanislav Šťastný.

Kultura v Liberci má podle něj dlouhou historii a rád podpoří její další budoucnost.

„Také bychom chtěli spolupracovat i se základními, středními i vysokou školou a nabídnout jim prostor pro jejich školní představení a inscenace," doplnil otec ekologického projektu.

SPORT: Crosfit tréninky, tai chi i jóga

Činky, závaží z polínek, dřevěné hrazdy, běžecká trasa napříč celým parkem do kopce i z kopce přes schody i přírodní cestu a posilovací stanoviště v korunách stromů, to vše může EKOPark, který je výborným místem pro různé tipy tréninků, nabídnout.

Prostory využívají sportovci z Bootcampu, Seberevolty, BabyFitnessu i další.

Největší sportovní akcí byl na podzim herní závod pro dospělé Bootcamp Mix Game, na kterém páry dřepovaly, jedly strouhanou okurku a šplhaly na laně.

JÓGA v korunách stromů v EKOParku.Zdravé jídlo a nápoje zaplatíte měnou Javorák

Téměř celý park tvoří přírodní materiály, které se získaly při revitalizaci dané lokality.

„Dbáme na každý detail, a proto jsme pro park vytvořili 
z vytěženého odpadního dřeva vlastní měnu. Les je tvořen 
z devadesáti procent javorovými dřevinami, proto je měna vyráběna z javoru a získala identickou podobu a název – Javorák," popsal majitel EKOParku.

TANGO v korunách stromů.Javorák bude určitou formou působit edukativně na dětské návštěvníky, kteří budou moci získat povědomí 
o hodnotě jakýchsi platidel.

Měna Javorák bude tedy plnit funkci lokálního platidla, upomínkového předmětu, ale i medaile za sportovní a jiné výkony jak dětí, tak i dospělých. EKOPark nevzniká pro soukromé účely, ale pro širokou veřejnost. Park buduje ekologický nadšenec, který celý projekt dotuje z vlastních finančních zdrojů – úvěru a není tedy spoután žádnými pravidly, předem definovanými projekty, či podmínkami dotačních titulů.