Špička českého hip hopu míří pod Ještěd. Přiveze novou desku Vážná hudba. V klubu Viadukt budou v pátek 31. ledna hrát Prago Union pouze ve dvou. Posluchači je rovněž mohou vídat s živou kapelou.„Pro mě to moc velký rozdíl není, musím do výsledku dát vždycky všechno. Věřím, že obojí musí posluchače pobavit. S kapelou jsme začali hrát proto, abychom uspokojili i lidi, co nemají rádi klasický hip hop, je to zase změna," vysvětlil Kato z Prago Union.

V Liberci dvojice představí průřez jednotlivými deskami. Více se zaměří na novinkové album, z kterého zazní větší počet kusů, ne však všechny.

Kato povídal v rozhovoru o nové desce, spolupráci s Mňágou i o hraní s živou kapelou.

Bylo album „V barvách" mezičasem mezi dvěma alby? Třeba i proto, že má oproti novince „Vážná hudba" poloviční délku?

Spíš to byl jiný druh práce. Chtěl jsem si zkusit koncepční album na předem dané téma. Poloviční ale určitě není, dal jsem do ní stejně energie jako do kterékoli jiné desky.

Pár let máte kapelu Live Band, dnes Champion Sound. Dala Prago Union pestrost i džezík?

Byl to krok vstříc lidem, kteří neposlouchají normální hip hop a začali se množit na našich koncertech. Nám bylo jasné, že se nemají na co koukat, že ty naše dva ksichty to nezachrání. Měli jsme štěstí, že jsme narazili na kluky, kteří si chtěli vyzkoušet to samé a taky neměli s kým.

PRAGO UNION

koncert k nové desce Vážná hudba

Kdy: pátek 31. ledna

od 21 hodin

Kde: klub Viadukt, Liberec

Vstupné: v předprodeji 140 Kč, na místě 150 Kč

Odpočinete si s kapelou za zády, když se spoluhráči pustí do sól?

Myslel jsem si, že si odpočinu víc. Když hrajeme do základu, který jsem si dělal sám a jsem na něj zvyklý, hůř se spoléhá na kolegy, že třeba bubeník neudělá chybu nebo nevypadne z rytmu.

Užil jste si se skupinou Mňága a Žďorp výročí čtvrtstoletí na záznam pro DVD „Dáreček Live"?

Ani nevím, že to kluci vydali. Ale jo, byla to velká radost. Můj brácha, když jsem byl menší, Mňágu hodně jel, takže jsem to měl naposlouchané a vždycky mi to přišlo sympatický. Petra Fialu mám rád a těší mě, že on má rád naši muziku. Takže to pro mě byla čest i velká legrace.

Zpíval jste od Mňágy píseň „Některé otázky už si prostě nekladu (Otázky?)", která uzavírá i CD„Vážná hudba". Je to pro vás zúročení té skladby?

Mezi dvěma deskami („HDP" a „Dezorient Express", pozn. aut.) jsem dělal pár hostovaček a některé mi přirostly k srdci tak, že se je snažím zúročit. Jen je tahle věc od Mňágy trošku jinak. Udělal jsem vlastní verzi a tím, že to dopadlo tak odpočinkově, úplně to sedlo na závěr alba „Vážná hudba".

Proč se CD jmenuje „Vážná hudba"? Není tam souvislost s žádným textem, řekl bych.

Když se mi písničky na nashromáždí, nechám z nich název desky vyplynout. Nemá to vztah ke konkrétnímu textu, ale přišlo mi to jako relativně vtipný název. Tedy že i sranda se může dělat vážně.

A jak s tím souvisí fotky Alexandra Dobrovodského, které k desce nafotil? Ta velká nota, která vás utiskuje až zabije…?

(smích) No není to vždycky prdel. Ten hudební život na vás občas dopadne a nechce slézt dolů. Ale je to víceméně taková legrácka. S těmi notami víceméně bojujeme od začátku, a jinak to nebude.

Zdroj: Youtube