Sarkasmus a jemná ironie je jeho poznávacím znamením. Původním povoláním elektromontér, který vystřídal několik dalších profesí, po celou dobu vydatně těží ze svých bohatých zkušeností. Proto také jeho hrané „vyprávěnky“ mají takový úspěch mezi posluchači. Z písničkářů patří k těm, jejichž songy hýbe hlavně příběh. Vlastně jsou to skoro až povídky zpívané s kytarou. Je jasné, že u Dobeše tvoří kytara pouhý doprovod, jde tu hlavně o text. Ten dokáže zpívat a deklamovat s osobitým vtipem, určitou suchostí, kdy pointa o to víc vynikne. V minulosti spolupracoval s kytaristou Milošem Dvořáčkem, který oživoval atmosféru koncertů výraznou gestikulací a hudebními groteskami. V současné době je jeho hudebním partnerem Tomáš Kotrba. Zazní nová tvorba i starší známé písně. Poslední album vyšlo v roce 2012, ale Dobeš rozhodně nezahálí. Skládá nové písně, které hraje na koncertech a nechává je uzrát, až přijde ten pravý čas.

Rock, country a folk

V 60. letech 20. století hrál v Ostravě bigbeat. V dalších letech se orientoval na country a folkovou hudbu (B-komplex, později Minimum). Přechod k folku je spojen s prvním vystoupením na festivalu Folkový kolotoč v roce 1983. Jarmila byl jeho první velký hit v roce 1981. Dobeš je chodící historií českého písničkářství, své kolegy vždy pozorně sledoval, ale pracoval vždy po svém. Písničky v té době působily vyostřeněji, než později po revoluci, kdy zájem o folk citelně ochladl. Ale Dobeš si našel rychle zpět vydobitou pozici a přirozený talent glosovat svými songy svět kolem zase natáhl další posluchače.

Politicky angažovaný

Pavel Dobeš se pokoušel také vstoupit do politiky. V říjnu 2008 kandidoval neúspěšně do Senátu za Stranu zelených. V Hradci Králové se pokoušel postoupit do druhého kola voleb, když v 1. kole získal jen 5,45 % hlasů, tedy nejmenší podporu ze všech kandidujících.

Za Stranu zelených ovšem kandidoval do Evropského parlamentu už v roce 2004. Do Senátu kandidoval už v roce 2002 v Ostravě na kandidátce recesistické Balbínovy poetické strany. Dobeš také prošel tvůrčí krizi. Sám k tomu řekl: „obecně nejsou témata tak silná, jako dřív. Alespoň pro mě. S jedním songem se morduju mnohem víc. Ale zase pak podle mě stojí za to. Třeba na písni Rolland Garos jsem pracoval s Vlastou Redlem hodně dlouho“. Nevydané písně zazní, takže v Experimentálním studiu Lidových sadů se ve středu 5. dubna v 19.30 hodin mají příznivci skvělého vypravěče a písničkáře na co těšit.