Šaldovo divadlo opouští jedna z nejatraktivnějších hereček. Barbora Mottlová se rozhodla po sedmi letech fungovat na volné noze. Vidět ji můžete třeba v pohádce Princové jsou na draka v sobotu 6. června od 17 hodin.

Pro liberecké diváky máte nepříjemnou novinku…

Odcházím z Divadla F. X. Šaldy. Působila jsem tu sedm let a nemůžu se zbavit nutkání svůj život změnit. Ale pořád se budu s láskou do Liberce vracet. Mám tu spoustu skvělých kamarádů a vzpomínek. Šaldovo divadlo mě odkojilo a dalo mi neskonale zkušeností. Jsem za svoje působení tady moc vděčná. A kdo ví, třeba mě po čase zase nějaký vánek zanese zpátky. Do dalšího angažmá se zatím neženu, zkusím být na volné noze.

Rozloučíte se tedy rolí princezny Lenky v pohádce Princové jsou na draka. Princeznu hrajete poprvé, přestože k takové roli váš vzhled poměrně evokuje, byl to váš splněný sen?

Ó, děkuji za poklonu. Dá se říct, že to takový splněný sen je. Myslela jsem si, že ve dvaceti osmi už mám po princeznách a ejhle! Hraji hned legendární princezničku Lenku s úžasnými písničkami. Myslím, že se nám to moc povedlo a to díky nadšenému hledišti.

V pohádce ale nehrajete poprvé…

Ano, hrála jsem chudou děvečku Madlenku, která slouží na královském zámku v pohádce Český Honza a další sloužící děvče v Krkonošských pohádkách, Anče. Zřejmě se na ty chudé holky hodím víc, ale role se takhle porovnávat nedají. Princezna tančí a zpívá, Anče lítá jako pometlo za Krakonošem a zachraňuje, co se dá. Obě ty role jsou náročné a já je zbožňuji!

Inscenace přináší nádherné róby, jak se vám v nich hraje, není to někdy nepohodlné?

Musím říct, že kostymér Aleš Velíšek odvedl vynikající práci. Jsme pohádkově barevní a róby dávají celé pohádce atmosféru. Na korzety jsem za řadu rolí zvyklá, navíc dělají krásnou figuru. Trochu potíž nám dělají honosné sukně, které jsou sice lehké, ale máte do šířky o metr a půl víc. Tancovat v nich chce větší kuráž, ale zato odvedou skvělou práci. V pohybu totiž dělají obrovskou podívanou. Moc nás to baví.

Kromě hraní občas vystupujete jako zpěvačka, takže muzikálové provedení pohádky pro vás asi nebude problém?

Je pravda, že vystupuji i jako zpěvačka s kapelou, ale to se vůbec nedá srovnat. Na jevišti mám na sobě náročný kostým, načesané vlasy s korunkou a ještě k tomu taneční choreografie. A to jsou pořádné komplikace.

Při muzikálovém herectví musíte myslet na spoustu věcí, jako na tanečky, čisté zpívání, výraz interpretační, ale i ten ve tváři, jestli se slyším z odposlechů, jestli mi někde něco nepadá atd. a to každou vteřinu na jevišti celou hru. Je to taková olympijská disciplína.

Nebudete mít v brzké době nějaký koncert?

Zatím s kapelkou trénujeme pořádně repertoár. Nechceme to nějak uspěchat, i když už nějaké to vystoupení za sebou máme a myslím, že s úspěchem. Věřím, že je to na dobré cestě.

Už jste to nakousla… Máte ráda písničky dvojice Uhlíř a Svěrák?

Jasně! Snad jakKromě divadla F. X. Šaldy vás mohou diváci často vidět i na televizní obrazovce. V čem jste si nedávno zahrála?o každý si je zpívám od malinka. Dokonce jsem s touhle dvojicí natočila dva videoklipy do jejich pořadu Hodina zpěvu. Pánové jsou úžasní i naživo. Užila jsem si s nimi dost legrace.

Co Michal Maléř jako princ, představovala jste si takhle svého prince?

Přiznám se, že svého prince si představuji docela jinak. Ale Michal je skvělý kolega, se kterým se hodně nasmějeme a krom toho se mi s ním vždy moc dobře spolupracuje.

Prý nám to spolu na jevišti i moc sluší a vzájemně se doplňujeme. Takže, i když Michal není můj vysněný princ, je to kolega, o kterém si řada hereček může nechat jen zdát.

Poslední dobou se často objevuji na TV Barrandov v zábavných pořadech a to je skutečně můj šálek čaje. Nejšťastnější jsem, když si ze sebe můžu dělat legraci a bavit tím lidi. Nijak vážně se neberu a tak to jde zlehka.

Chystáte teď nějaký nový projekt či roli v divadle?

Je pravda, že divadla bylo za poslední dobu dost. Tři premiéry během jednoho měsíce, to už je trochu na palici. Těším se na prázdniny a že si naopak od divadla trochu odpočinu. Ovšem nechci se rouhat. V divadle F. X. Šaldy s touto sezónou končím, ale těším se, že s radostí a láskou ještě dohraji pár kousků, jak to jen půjde. Mám v úmyslu hodně cestovat a poznat trochu svět.

V Praze jste měla i svůj butik, funguje ještě?

Butikem jsem si splnila další svůj sen. Díky podnikání jsem ale poznala, že jsem umělecká duše každým coulem a že směrem obchodu určitě dál jít nechci. Točila jsem navíc v tu dobu dva seriály najednou a to se prostě nedalo ukočírovat, takže jsem obchůdek asi po necelém roku zavřela.

Věnujete se ještě práci modelky?

Modelku si bez zábran „zahraji" jen ve spolupráci s kamarády módními návrháři, butiky, focení pro magazíny a podobně. S postupem času jsem se žensky zaoblila, takže se modelkováním už rozhodně neživím a ani takovou ambici už pár let nemám.