Vzpomínáte ještě dnes na první ročník Dixielandu v Křižanech a události, které mu předcházely?

Vznik Dixielandu v Křižanech inspiroval podobný festival v Řevnicích u Prahy. Dixieland je má krevní skupina, není tedy divu, že se mě myšlenka na festival držela tak dlouhou, až jsme se jej rozhodli uspořádat i u nás v Křižanech.

V té době jsem byl navíc starostou obce, takže jsem měl k dispozici správné páky k tomu, aby se mohl Dixieland v Křižanech skutečností.

O víkendu se v Křižanech uskuteční již třetí ročník Dixielandu. Na co se mohou návštěvníci těšit tentokrát a jakou cestu podle vás za dobu své existence festival ušel?

Oproti minulým dvěma ročníkům nabídneme posluchačům hned osm kapel. Za podstatné považuji také to, že se nám daří držet uměleckou kvalitu vystupujících na vysoké úrovňi.

Díky účasti kapely z Bratislavy navíc dostane letošní ročník lehce mezinárodní charakter. Novinkou je také to, že Dixieland v Křížanech pro letošní rok součástí Slavností regionálních výrobků a řemesel.

Čím si vysvětlujete úspěch Dixielandu v Křižanech. Jazz přeci jenom není zábavou pro široké publikum?

Velkou roli v tom podle mě hraje přátelská atmosféra festivalu. Podobná muzika se totiž musí hrát srdcem, a i když třeba tradiční jazz není každému blízký, v živém podání dokáže mnoho posluchačů strhnout.

V neposlední řadě mnoho posluchačů naláká také vstup zdarma a doprovodné akce hasičů a místních.

Jaké jsou vaše plány do budoucna? Kterým směrem by podle vás měl Dixieland v Křižanech jít?

Do budoucna bychom chtěli do Křižan nalákat kapely z Polska a Německa, kde je podobná muzika poměrně oblíbená. Hlavním úkolem bude udržet stávající kvalitu festivalu. Ve větším měřítku bychom festival dělat nechtěli. Myslím si totiž, že Dixieland v Křižanech je přesně takový, jaký jsme ho chtěli mít.