Hlavním dnem Ještědských oslav však bude jako obvykle sobota 14. července. Již v devět hodin budou zahájeny soutěže ve vynášení pivních sudů na Ještěd, pod vysílačem bude také cíl etapového běhu z Augsburgu. Během dne se navíc Ještěd promění v dračí doupě. Vyhlášena bude dětská výtvarná soutěž Ještědský drak, návštěvníci si budou moci vyzkoušet takzvaný Powerkiting, což je létání s tažným drakem a sami si přitom vlastního draka vyrobit.

Svoji roli sehraje i tři a půl kilometrů dlouhá šála, která při loňských oslavách obepnula budovu horského hotelu.

„Ćást šály použijeme k výrobě bikin, do kterých oblečeme vstupní věž Daliborku, která se nachází u horní stanice lanovky a zbytek poslouží pro modely módní přehlídky. Ta se uskuteční v sobotu večer,“ prozradila za organizátory módní návrhářka Daniela Rajdová. Kromě módní přehlídky se mohou návštěvníci programu těšit na nasvícení Ještědu. To bude tentokrát vyvedeno v odstínech žluté barvy. Sobotní program pak zakončí promítání úspěšného českého filmu Grandhotel, jehož podstatná část se natáčela právě na Ještědu.

„Půjde o nejvýše položené letní kino v Liberci. Všechny bych proto upozornil, aby si sebou vzali teplé oblečení,“ upozornil koordinátor promítání Jiří David.

Nedělní program Ještědských slavností ovládne především vzpomínka na první výjezd barona Liebiega. Mezi jedenáctou a čtrnáctou hodinou je totiž naplánován pod patronací herce a architekta Davida Vávry výjezd veteránů.

„Tradiční jízdy se zůčastní zhruba 40 automobilů a 60 motocyklů. Žádný ze strojů přitom nebude mladší roku výroby 1947,“ poznamenal Milan Bumba z vratislavického Automuzea.cz.

Na oslavách samozřejmě nebude chybět stánkový prodej ani prohlídky horského hotelu, které se uskuteční v sobotu od deseti do sedmnácti hodin a v neděli od deseti do šestnácti hodin. Sedačková lanovka bude v době slavností za poloviční jízdné. Cesta Kabinovou lanovkou bude stát zájemce 60 korun.