Neobáváte se poklesu zájmu o cirkusovou zábavu?

Návštěvnost našeho cirkusu rok od roku stoupá. Pokud jde o ekonomiku, v posledních letech jsme se dokonce vymanili z červených čísel a to nám umožňuje investovat do nových vystoupení, technického vybavení a péče o zvířata.

Některé cirkusy ale bývají v Liberci poloprázdné.

Vím o tom. Lidé velmi rychle zjistí, jaká je úroveň jejich programu a ztratí zájem. Jenomže ti co tam přijdou, si zkazí představu o zábavě pod šapitó a pak nepřijdou ani na dobrý cirkus. Založili jsme asociaci, která by se měla postarat o růst úrovně všech cirkusů. Jenomže do této organizace se nepřihlásil žádný z malých a problémových cirkusů.

Co říkáte úsilí některých ochránců o cirkusy bez zvířat?

Bohužel většina z nich se nepřijde přesvědčit, jak se u nás zvířata mají. Jsem přesvědčen, že i šelmy u nás žijí aktivněji než v privátním držení nebo v zoologických zahradách. Kromě jednoho až dvou vystoupení denně v manéži jsou ve venkovních výbězích a v našem kamionu mají k dispozici také bazén na koupání. Výcvik a vystoupení levhartice i tygrů mají pohodovou atmosféru. Zvířata k cirkusu rozhodně patří, jde jen o to, aby měla patřičnou péči.

Konkurence v oblasti showbyznysu dál poroste, jak chcete obstát?

Spolu s manažerem Jiřím Výškou už máme jasno. Náš cirkus nové doby bude mít živou hudbu, možná někde v kopuli stanu, protože nad vchodem do manéže bude ještě větší projekce než je ta nynější. Muzikanti nebudou v klasickém cirkusáckém oblečení, ale v jakémsi národním kroji. Do představení bude zapojeno více techniky, bude to něco na způsob laterny magiky. Program bude kontinuální, takže nepůjde o jednotlivá čísla, ale o vystoupení na sebe logicky a dějově navazující. Počítáme s využitím vody v podobě fontány i jinak.

Podobnou show ale mohou lidé vidět v nerůznějších zábavních arénách.

Určitě ne, protože podobný posun se osvědčil v Západní Evropě, přičemž zůstaly zachovány základní tři pilíře cirkusového programu, to je artistika, drezérství a klaunérie. Klauni už nebudou zatahovat diváky do manéže, ale vytvoří atmosféru, aby si diváci dokázali dělat legraci ze sebe, ovšem v konečné fázi to odskáče klaun. Věřím, že nové pojetí cirkusu se u nás ujme.