Jednou z nových posil hokejových Bílých Tygrů, kteří ve středu poprvé v letní pauze vyjeli na led Svijanské arény, je 28letý tvořivý obránce Jiří Hunkes. Bek s reprezentačními zkušenostmi se vrátil do Liberce z týmu KHL HC Lev, kde strávil dvě sezony (jednu v Popradu a jednu v Praze). Měl sice ještě na rok platnou smlouvu, ale dohodl se na jejím předčasném ukončení. „Neberu to jako zklamání, těším se na dobrou sezonu v Liberci," prohlásil brněnský rodák, který odehrál za Bílé Tygry čtyři úspěšné ročníky. V letech 2007 až 2011 se dvakrát s libereckým týmem podíval do semifinále a patřil k nejproduktivnějším obráncům týmu. Celkem v dresu Tygrů posbíral ve 176 zápasech 55 kanadských bodů.

Co vás vedlo k opuštění lukrativního angažmá v nadnárodní, ale hlavně ruské hokejové lize?

Cítil jsem potřebu trávit více času na ledě. Dokud trénoval mužstvo pan Jandač, bylo to v pohodě a měl jsem místo v podstatě stabilní. Po příchodu pana Sýkory už jsem se prosazoval méně, nový trenér dával více šancí jiným hráčům. Závěr sezony jsem strávil na hostování ve Spartě, kde jsme vypadli ve čtvrtfinále play off. Po návratu do Lva jsem po posílení týmu hlavně zahraničními hokejisty cítil, že by se asi opakovalo to, co loni. Takže jsem uvítal nabídku Liberce. Ten mě hodně chtěl, navíc mám na působení v Bílých Tygrech jen nejlepší vzpomínky, takže jsem se rád vrátil.

Minulá sezona nebyla v podání Bílých Tygrů vůbec dobrá. Neodrazovalo vás to?

Ne, já si myslím, že taková se už v Liberci nebude opakovat. Navíc jsem sledoval, jak se Liberec posiluje a bylo mi jasné, že se v klubu dělá všechno pro to, aby se vrátil na pozice, na které patří.

Myslíte tedy, že do play off mužstvo postoupí?

Bylo by opravdu divné, kdyby tým s hráči jako Vampola, Bartek, Jass a další nehrál play off. Zvlášť když ještě prodloužil smlouvu Péťa Nedvěd.

Bylo pro vás liberecké posilování týmu argumentem pro návrat?

Ano, určitě to byl jeden z významných argumentů.

Jaké jsou vaše první dojmy po návratu do Liberce?

Zatím jen ty nejlepší. Pořád tu spoustu lidí znám, zůstali tu ještě z doby, kdy jsem tady hrál. A ani ti noví pro mě nejsou neznámí, potkávali jsme se na ledě jako soupeři a vím, jak kvalitní hokejisté to jsou. Mé pocity jsou opravdu velmi příjemné.

Trenér Hynek vyjádřil přání, aby nová sezona byla pro Liberec podobně dlouhá jako ta minulá, jen na opačném konci tabulky. Cítíte to také tak?

Určitě. Chci co nejdelší sezonu s postupy v play off.

Co je pro takový plán potřeba udělat?

Hlavně začít bodovat hned od začátku extraligy. Jakmile se prošvihne start a musí se dohánět body, tak to nikdy atmosféře v mančaftu neprospívá. Já věřím, že tady si to všichni uvědomují a že od prvních kol budeme bodovat.