Chirurg zdejší nemocnice Pavel Holeka má velké renomé, a to zejména mezi sportovci. Získal si ho díky svým ojedinělým operativním zákrokům. Jeho práci si pochvaluje i hokejista Ján Lašák, účastník několika mistrovství světa a dvou olympiád.

„Chtěl bych poděkovat doktoru Holekovi, koleno se cítí skvěle, fakt úžasně. Samozřejmě děkuji Chrudimské nemocnici za top servis," vzkazuje spokojený Ján Lašák.

Hokejista se zranil při posledním utkání letošního extraligového finále s Kometou Brno. Při zákroku si poranil pravý kolenní kloub. Operace byla nevyhnutelná. Ján Lašák se rozhodl pro operaci v Chrudimi. „Jistě důkladně zvažoval možnosti, kam v otázce operace svého kolene budou směřovat jeho kroky," usmívá se chrudimský chirurg Pavel Holeka.

METODA „ALL INSIDE"
„Ještě v Liberci proběhla celá řada potřebných vyšetření, která potvrdila diagnózu a nutnost operačního výkonu. Od té doby jsme byli společně v kontaktu a ladili detaily zákroku, jeho charakter a následnou pooperační péči a rehabilitaci," uvedl Pavel Holeka.

Lašákova operace nebyla obvyklá, šlo o artroskopickou operační náhradu předního zkříženého vazu kolene metodou „all inside" čili rekonstrukce vazu z centimetrových bodových vstupů.

„Kratší operační doba výkonu, minimální chirurgická traumatizace měkkých tkání pacienta – znatelně menší jizvy, z čehož plyne i rychlejší pooperační rekonvalescence a menší pooperační bolesti kloubu. To znamená i menší spotřebu analgetik po operaci," popisuje výhody plastiky zkříženého vazu chirurg Pavel Holeka.

Vhodnými pacienty pro tento druh artroskopické operace jsou lidé, kteří mají buďto zcela spotřebovaný, nebo částečně poraněný vaz, který plní v kloubu roli hlavního pasivního stabilizátoru při pohybu kolene.

V Chrudimi operovali hokejistu Jána Lašáka. Cítí se skvěleZdroj: Deník/Romana Netolická

„Při jeho absenci se u pacientů dominantně vyskytují pocity přední a rotační nestability kloubu, výraznější při doskokových sportech, dále se mohou objevovat bolesti v oblasti čéšky a vnitřní strany kolene," pokračuje chrudimský chirurg. Při této metodě je pacient schopen plné zátěže kloubu v řádu týdnů až měsíců a markantní bývají i menší pooperační bolesti.

PODĚKOVÁNÍ TÝMU
„Rád bych touto cestou poděkoval celému operačnímu týmu, sestřičkám na oddělení a vlastně všem, co se podíleli na společné práci. Podle zpětné vazby, kterou jsem od pacienta získal, nebyl nespokojen," dodává Pavel Holeka.

Ján Lašák byl z Chrudimské nemocnice propuštěn. „Ve Zvolenu už mám nachystané koupele. Je tam totiž národní rehabilitační centrum na pohybové ústrojí, kde mám dohodnutý pobyt," dodal Lašák.