V letošních vzájemných derby má navrch Verva, která mistra obrala o pět ze šesti bodů. Při prvním setkání zvítězili domácí Chemici 3:2 v prodloužení, když o výhře rozhodl veterán Hübl tři sekundy před sirénou. Mimochodem pro Bílé Tygry to byla na dlouhou dobu poslední prohra. Od té doby totiž Liberec dvanáctkrát v řadě zvítězil, než narazil znovu na severočeského rivala a zase mu podlehl (1:2). Jak to dopadne dnes v pátek třináctého? Dobude Verva znovu Ještěd, nebo Liberec konečně najde vítězný recept?

Na dálku bude pokračovat přetahovaná o první příčku, v níž má Třinec bod náskoku na druhé Bílé Tygry. „U nás je to pořád stejné. Nekoukáme na umístění, chceme vyhrát každý zápas. Naposledy v Brně se nám vůbec nedařilo. Měli jsme k tomu různé postřehy a našli nedostatky. Musíme zlepšit více bodů, jedním z nich je určitě disciplína. A samozřejmě nelze vyhrát bez vstřeleného gólu," řekl ČTK liberecký asistent trenéra Karel Mlejnek.

Aktuální forma hovoří mírně ve prospěch Tygrů. Ti po reprezentační přestávce vyhráli šest z osmi kol, poslední dva zápasy venku ovšem nebodovali. Litvínov ve stejném období odehrál o zápas méně a čtyřikrát uspěl. Naposledy si doma připsal skalp Sparty. Krušnohorci si tak stále drží místo v nejlepší čtyřce.

„Bylo by hezké se udržet mezi šesti nejlepšími týmy, což je i náš cíl," říká útočník Martin Hanzl, který je při rozsáhlé marodce tahounem týmu a v posledních třech zápasech vstřelil tři góly.

„I v Liberci chceme dosáhnout na body," vyhlásil litvínovský asistent Darek Stránský. Věří, že uspět lze zodpovědnou hrou. „Liberec je mančaft, který je na špici, každý výpadek se proti němu vymstí. Když to shrnu základem je minimum chyb," doplnil Stránský.

Interesantní mač bude k vidění i v Chomutově, kam dorazí třetí Brno (17.30). Sedmí Piráti, kteří v roce 2017 ještě neprohráli a neztratili bod, chtějí přidat čtvrtou výhru v řadě, která by posílila jejich šance v boji o nejlepší šestku. „Půjdeme do utkání s respektem, ale ne přehnaným. Myslím, že pokud splníme, co máme, jsme schopni hrát s jakýmkoliv mužstvem," má jasno asistent trenéra Chomutova Jan Šťastný.

Povede se Krušnohorcům i proti Kometě, která kvůli sněhové kalamitě vyrazila na sever Čech o den dřív?

Severočeši dnes v hokejové extralize:

LIBEREC (2.) - LITVÍNOV (4.)

Začátek: 17:20 (ČT Sport).

Vzájemné zápasy: 2:3 v prodl., 1:2.

Nejproduktivnější hráči: Jelínek 37/28 (11+17) Lukeš 37/30 (13+17).

Liberec doma vyhrál pět z posledních šesti zápasů.

Litvínov venku prohrál dva z posledních tří zápasů.

Litvínovský obránce Filip Pavlík může sehrát 200. zápas v extralize.

CHOMUTOV (7.) - BRNO (3.)

Začátek: 17:30.

Vzájemné zápasy: 4:3 v prodl., 0:3.

Nejproduktivnější hráči: Vondrka 37/36 (17+19) Kvapil 34/34 (14+20).

Piráti třikrát za sebou naplno bodovali.

Kometa venku vyhrála jediný z posledních deseti zápasů.

Chomutov vyhrál ve vzájemných zápasech doma pětkrát za sebou.