S třígólovým náskokem vyrazil český hokejový mistr do švédského Karlstadu. Liberec bude v dnešní odvetě s Färjestadem usilovat o postup do osmifinále Ligy mistrů, kam mají Bílí Tygři nakročeno po domácí výhře 4:1.

Na kontě Liberce převažují v poslední době porážky poměrně jasně nad výhrami, naposledy prohrál úřadující český šampion v Brně vysoko 1:5. V posledních pěti extraligových vystoupeních tak vstřelili Bílí Tygři celkem jen sedm branek.

Silného švédského protivníka přitom pod Ještědem přehráli s lehkostí, jež připomínala jejich triumfální cestu za titulem. O dominanci Severočechů vypovídá i počet střeleckých pokusů. Svěřenci trenéra Filipa Pešána dovolili soupeři pouze jedenáct střel, zatímco sami pálili sedmadvacetkrát. „Vypracovali jsme si slibný náskok do odvety, v které nás čeká určitě těžké utkání. Samozřejmě je jasným cílem postup," řekl útočník Milan Bartovič, autor dvou gólů.

Obzvlášť jeho druhá branka byla výstavní. Ve vlastním oslabení nejprve dostal kotouč ze třetiny a poté milimetrovou ranou překonal gólmana ranou ke vzdálenější tyči. Bartovičovi vynesla tato trefa umístění mezi TOP 5 nejhezčími brankami minulého hracího kola.

Za Färjestad hraje i český útočník Milan Gulaš. Ten v barvách klubu Karlstadu působí již čtvrtou sezonu a po úvodním střetnutí chválil Bílé Tygry. „Liberec byl v prvním utkání všude o krok dřív. Měl také mnohem větší úspěšnost střelby. Celkově na nás byl velmi dobře připraven," uznal Gulaši.

Mezi prvním a druhým měření sil měly oba celky k dispozici týdenní přestávku. Tygři si připsali cenné vítězství nad Vítkovicemi poměrem 3:1 a porážku 1:5 na ledě brněnské Komety.

Švédský celek prohrál v rámci SHL v zápase s HV 7:1 a vybojoval těsný dvoubodový zisk nad Frölundou poměrem 2:1 po prodloužení, když po sedmačtyřiceti vteřinách rozhodl Jonas Holos.

Dnešní odveta v Karstadu je naplánována na 19:00. Vítěz narazí na lepšího ze série Vítkovice Nitra. Vzhledem k tomu, že český celek v prvním utkání vyhrál 7:0, je více než pravděpodobné, že soupeřem bude právě on.

Ve hře o postup dnes budou i další české týmy. Ve složité pozici je Sparta, neboť Pražané uhráli doma s finským Kärpätem Oulu jen remízu 1:1. Byť jsou postupové šance otevřené, na severu Evropy se jim bude hrát přece jen hůře než jejich finálovému soupeři z posledního play off extraligy. Největší překážku má před sebou Plzeň, která jediná začínala sérii venku a v Luganu padla 1:4.

Bitka v Brně

Zápas mezi Brnem a Libercem (5:1) vyhrotilo v 38. minutě dohrání souboje v podání libereckého Jelínka na Nečase. Pomstít jej šel Erat a poté se strhla bitka mezi několika hráči. Erat si to v boxerském ringu rozdal s Jelínkem, Káňa s Lakatošem a Malec s vyhlášeným bitkařem Vlachem.

„Myslím, že to bylo čisté, hrál jsem tělo. Chápu soupeře, že se jel mstít a bránit mladého hráče. Skočil na mě Erat, a tak jsme se porvali. Asi je zvyklý z Ameriky, musíte se svého spoluhráče zastat. To by udělal každý, já bych do toho šel taky," řekl liberecký útočník Petr Jelínek.

Své pověsti bitkaře dostál Vlach. Urostlý forvard Tygrů vyzval na pěstní souboj domácího Malce, kterého přesně mířeným direktem poslal k ledu. „Žádné statistiky si nevedu. Snažím se nějakým způsobem pomoct týmu, škoda, že to tentokrát nevyšlo," řekl liberecký ranař Jaroslav Vlach, který bitku vyhrál, zápas ale ne.