Hokejoví odborníci mluví o prosinci jako o měsíci, ve kterém se odehrávají klíčové duely celého extraligového ročníku. Soutěž se přehoupne do své druhé poloviny a v náročném programu začíná být jasné, které týmy se tlačí do play off. Celky z konce tabulky musí naopak zabrat a začít vítězit. Velká výstraha svítí i Bílým Tygrům. Totéž si uvědomuje také prezident klubu Petr Syrovátko, který poskytl rozhovor pro klubový web.

Sezóna se výsledkově zatím nevyvíjí podle představ, jak byste hodnotil doposud odehranou polovinu základní části?
Samozřejmě nemůžeme být spokojeni. Vše se odvíjí od kvality hry a především od postavení týmu v tabulce. To je momentálně nejhorší, jaké si každý extraligový celek může představit. Pocit z letošní sezóny zatím není nikterak příjemný. To necítím jen já, ale asi my všichni. Zároveň ale ihned jedním hlasem dodávám, že jsme právě jen v polovině sezóny. V žádném případě neskládáme zbraně. Kdy jindy, když ne teď bychom měli zabrat jako jeden tým! Právě teď je ta chvíle, kdy se musíme semknout a ukázat, že hokej v Liberci máme rádi. U hráčů na ledě toto vnímám jako samozřejmost. V tuto chvíli bych apeloval i na všechny ostatní, kteří mají rádi Bílé Tygry. Ne nadarmo se říká, že fanoušci jsou tím šestým hráčem. A čím víc, tím lépe. Hráči na ledě tuto podporu velmi vnímají a vnímají ji o to víc právě v čase, kdy se nedaří.

Věřte mi, že všichni v klubu se snaží dělat všechno proto, aby se Bílí Tygři vrátili předváděnou hrou i výsledky tam, kde bychom si je přáli vidět. Ta jáma, která pod námi je, a kterou jsme si vlastním přičiněním vykopali, je opravdu hluboká a my se z ní musíme zase sami vyhrabat. Bylo by skvělé, kdybychom i nadále cítili podporu našich fanoušků. Myslím si, že výkon týmu se zvedá. Už jsme odbourali určitou nevyrovnanost formy z počátku sezóny. Máme mladý tým a určité problémy jsme očekávali. Teď pro nás začíná jedno velké play off , které je vždy o bytí a nebytí.

Ve prospěch Tygrů aktuálně hovoří i počet odehraných zápasů. Oproti soupeřům jich mají odehráno o dva méně…
Matematika je jasná. Pokud zvládneme vítězně zápasy, které máme oproti ostatním k dobru, jsme zpět v boji o postup do předkola play off.

V tuto chvíli musíme jít krok za krokem, v každém utkání hrát zodpovědně a bojovně, a když už se stane, že prohrajeme, tak ať se tak stane po dobrém výkonu. Mám na mysli třeba nedávné utkání na Kladně. Sice jsme z tohoto utkání vyšli bez bodu, ale bylo to po kvalitním a bojovném výkonu a já byl na tým pyšný. Myslím, že každý, kdo ten zápas viděl, musel uznat, že hráči předvedli stoprocentní výkon. Bohužel jsme dali jen jeden gól.

Cíl Bílých Tygrů tedy zůstává stejný jako na začátku sezóny? Postup do play off?
Velmi často opakujeme, že se chceme dostat bezpečně do play off. Teď jsme si vlastními nezdary způsobili to, že se pohybujeme ve velmi nebezpečných vodách. To je realita. Naším prvním cílem tedy je, se s každým dalším utkáním z těchto míst dostat. Jde o to zvládnout druhou polovinu soutěže lépe a posunout se nad desáté místo. Samozřejmě ještě není ztracen ani boj o první šestku, ale o tom v naší pozici zatím vůbec nepřemýšlíme. Chceme stoupat po malých krůčcích vzhůru tabulkou.

Po dlouhých čtyřech letech došlo v průběhu sezóny na výměnu trenéra, to v Liberci není úplně běžné. Můžeme se znovu vrátit k tomuto momentu?
Pro mě jsou takováto odvolání znamením určitých chyb. Zkrátka, když někoho jmenuji do určité funkce, tak za ním také stojím. Odvolání je až to úplně koncové řešení, kdy už nevidím žádnou jinou cestu. Do takové situace jsme se dostali s Marianem Jelínkem a vyvrcholilo to tím otřesným zápasem doma s Plzní. Já příliš nepodléhám emocím a vnějším vlivům a dlouho jsem Marianovi Jelínkovi vyjadřoval jasnou důvěru, ale mám zodpovědnost i za sportovní část fungování týmu a v určitý čas jsem se rozhodnul, že jiná možnost není.

Na post Marian Jelínka nastoupil Filip Pešán, stále nejmladší trenér extraligové historie. Co od něj očekáváte?
Filip je velmi vzdělaný a mnou respektovaný trenér, který má v mých očích velký potenciál. Asi před deseti lety jsem něco podobného prohlásil o Josefu Jandačovi a myslím si, že na má slova došlo. Josef v současnosti patří mezi tři top trenéry v České republice a Filip půjde podle mého názoru stejným směrem. To, jestli je mladý, nebo není mladý, nehraje žádnou roli. Už jednou Tygry jako hlavní trenér vedl, když tu nastoupil v podobné situaci a nakonec dovedl tým do předkola. Pak tu tři roky působil jako asistent Jiřího Kalouse. Byť byl trenér Kalous hlavním trenérem, práci si s Filipem Pešánem dělili rovným dílem a to byla jistě další velká porce zkušeností. Jsem přesvědčen, že jeho pohled na to, jak bychom měli hrát s hráči, které tu máme k dispozici, je správný. Mám víru, že nám dá i naději, abychom i tu letošní sezónu dotáhli do úspěšného konce.

To, že se Bílým Tygrům nedaří, už začíná být trochu znát i v hledišti Tipsport areny…
Chtěl bych vyzvat a požádat nás všechny, kdo máme rádi Bílé Tygry, abychom v těchto chvílích kdy se nedaří, udělali ještě něco navíc. Abychom nikoho nezatracovali a neviděli hned všechno černě. Jak už jsem jednou řekl, naším fanděním, našimi hlasivkami můžeme hráčům na ledě hodně pomoci. Často se nám letos stává, že dostaneme první branku. Právě v tu chvílí bychom měli hnát Bílé Tygry za vyrovnáním.

Chtěl bych velmi poděkovat těm třem a půl tisícům naprosto věrným a fantastickým fanouškům, kteří chodí na zápasy i když se nedaří. Chci vyzdvihnout také fanklub, který odvádí ohromný kus té hlasité práce a určitě nám pomohl s mnoha výsledky. Je fantastické, když s námi vyjíždí k venkovním zápasům a je výborné, že se o ně doma můžeme „opřít". Klukům a holkám z fanklubu vzkazuji, že my to nevzdáme, budeme lítat po ledě do roztrhání a padat po hlavách do střel a budeme strašně rádi, když ta jejich podpora bude ještě hlasitější a intenzivnější, právě v těch zápasech, kdy v hale není tolik lidí.

Je jasné, že lidé se chodí na hokej bavit a užít si radost z vítězství. V poslední době jsme právě té radosti nabídli málo. Ale ještě stále se letos můžeme z našeho hokeje společně radovat. Pevně tomu věřím! Tak jako se každý zápas hraje do šedesáté minuty nebo do prodloužení, tak i v celé sezóně se musí bojovat až do úplného konce. Stejně tak my budeme bojovat do úplného konce. Nic nevzdáváme. Teď je ta pravá chvíle! Přijďte! Podpořte nás! Držte nám palce a ať je vás slyšet! My ze sebe vydáme absolutní maximum, abychom se dokázali z té krize dostat. (mk)