Tyhle námluvy se táhly už od loňské sezony. Všechno nakonec klaplo a je z toho svatba jako řemen. Obránce Ladislav Šmíd se rozhodl vrátit ze zámoří do Liberce, kde chce po dlouhé pauze zaviněné zraněním restartovat svou kariéru.

„Je to pro mě návrat domů. Mám tady spoustu přátel i rodinu, navíc spoustu kluků dobře znám, i když se kabina trochu obměnila. Jinou variantu, než byl Liberec, jsem ani nehledal. Přes rok jsem nehrál soutěžní zápas, takže si moc cením, že mi Bílí Tygři dali druhou šanci,“ svěřil se Šmíd v rozhovoru pro klubový web.

Jednatřicetiletý zadák nastoupil naposledy v únoru 2016 za Calgary. „Mám za sebou dvě operace krku. Po té druhé jsem se snažil vrátit do zápasů trošku dřív, než jsem měl, takže jsme se s doktory raději dohodli, že si celou sezonu odpočinu. Ale teď od nich mám konečně schváleno, že je krk v pořádku a že můžu hrát. Takže udělám vše pro to, abych se vrátil,“ těší se Šmíd, který od pondělí trénuje s Tygry na ledě. „Po týdnu na ledě se vracím do Kanady a budu se připravovat individuálně.“

Šmídovi hrozilo, že bude muset s hokejem definitivně skončit. „Nebylo to vůbec jednoduché. Bylo to hodně depresivní. Ale tým mi umožnil, abych pro ně skautoval a pracoval na vývoji hráčů. Takže jsem jim alespoň byl trochu prospěšný, cestoval jsem a neseděl jsem doma na zadku. Pomáhal jsem trošku trenérům, a když se někdo zranil, chodil jsem s klukama na led, takže jsem byl pořád nějak zaneprázdněn,“ byl vděčný, že ho v organizaci Flames nechali pracovat pro klub, kde mu skončí po této sezoně čtyřletý kontrakt na celkem 14 milionů dolarů.

O návratu k hokeji začal uvažovat kolem Vánoc. „Říkal jsem si, že se cítím docela dobře. Zaplatil jsem si tedy trenéra i led a začal jsem trénovat. Necítil jsem se vůbec špatně, takže jsem se tím utvrdil, že to chci ještě zkusit. To se stalo a jsem tady,“ usmíval se Šmíd, který se pod Ještědem dohodl na dvouleté smlouvě.

Příliš šancí na návrat do NHL si nedává. „Úplně dveře nezavírám, ale týmy se omlazují a s tím mým zdravím bych nechtěl až tolik riskovat. Myslím, že extraliga je hodně kvalitní a Bílí Tygři patří mezi nejlepší týmy v Česku. Také jim něco dlužím. Přece jen mě vychovali pro velký hokej a rád bych to alespoň trochu splatil,“ vysvětil Šmíd.

Odchovanec Severočechů věří, že přispěje k tomu, aby tým navázal na dvě úspěšné sezony. „Dlouho jsem nehrál, ale věřím, že se do toho dostanu. Hokej jsem určitě nezapomněl. Chci být jedním z lídrů a chci týmu co nejvíc pomoct,“ dodal Šmíd, který se vrací do Liberce i s celou rodinou.