„Samozřejmě se těším, kéž by to byla NHL. Bude to pro mě velká výzva a motivace, abych na sobě pracoval ještě intenzivněji než doposud," prozrazuje na úvod.

Podepsal jste smlouvu se San Jose. Jak se těšíte na nové angažmá?
Samozřejmě se těším, kéž by to byla NHL. Bude to pro mě velká výzva a motivace, abych na sobě pracoval ještě intenzivněji než doposud.

Hodně se mluvilo o zájmu týmu New York Rangers. Proč nakonec vyhráli Žraloci?
Bylo tam hned několik důvodů. Zaprvé je v týmu Čech Tomáš Hertl, zadruhé se San Jose nachází ve skvělé oblasti v Kalifornii. Komunikace s vedením navíc probíhala na rovnu. Bylo to velmi rychlé a cítil jsem z jejich strany vůbec největší zájem.

Byl rozhodující i příslib herního vytížení?
Zřejmě každý tým vám během jednání řekne, že by chtěl, abyste hrál za ně. Neřeknou vám, že půjdete na farmu, to by si hráči hodně rychle rozmysleli, jestli smlouvu podepíší (směje se). Rozhodující byla hlavně komunikace, protože se ozval generální manažer Sharks, jeho asistent i hlavní evropský skaut. Když jsme psali do New Yorku, tak třeba týden nepřišla odpověď. Sharks byli rychlí, na všechno reagovali pohotově a řekl jsem si, že mají asi největší zájem.

Začínal jste v Benátkách nad Jizerou, NHL je určitě splněným snem.
Musím říct, že když jsem podepisoval smlouvu a dostalo se to do médií, tak mi to nedocházelo. Asi až si sednu u ryb, tak mi docvakne, že v hokeji je to asi to nejvíc, co můžu podepsat.

Pozice bude určitě hodně rozdílná než v Česku. Člověk bude muset od začátku ukázat své kvality.
Je to tak, beru to jako velkou výzvu. Abych pravdu řekl, vůbec nevím, co od toho mám čekat. Když jsem četl nějaké rozhovory s Martinem Eratem, tak říkal, že si myslel, jak hrozně moc trénuje a pak zjistil, že netrénuje skoro vůbec. Třeba na tom budu podobně.

Připravoval jste se nějak? Rozhovory s hráči, kteří zažili stejnou situaci, články…
Občas se k něčemu takovému dostanu, ale teď spíš budu hodně bombardovat Hertlika, který už mi sám od sebe napsal, že mi gratuluje. Je rád, že jsem se rozhodl jít do San Jose a že tam bude mít k sobě nějakého Čecha. Co pro mě bylo také velmi pozitivní, že už se mě jeho přítelkyně ptala, jestli se mnou letí moje partnerka. Bál jsem se i z toho pohledu, že tam nejedu sám a že se nejedná jenom o mě, takže jsem za tohle rád. Prý by se mohly seznámit a stát se kamarádkami.

KRYŠTOF ROSSMANN