A nechyběli nováčci. Piráti si na testy pozvali 21leté mladíky z pražské Sparty obránce Patrika Kadeřávka a útočníka Jana Havla. Ten už také vyzkoušel dres Slavie nebo Letňan a krátce si osahal nejvyšší švédskou soutěž hráčů do 18 let v barvách Färjestadu. O místo v sestavě budou usilovat i Alex Rašner a Mário Grman.

Nové prostředí si prohlédl slovenský bek Tomáš Slovák, naopak chyběli kapitán Michal Vondrka, brankář Ján Laco a Brett Flemming. „Všichni se zapojí v týdnu, od pondělí se budeme připravovat kompletní,“ řekl kouč Vladimír Růžička, jemuž na úvodním srazu chyběl ještě Tomáš Král.

Ani Liberečtí nebyli při pondělní premiéře všichni, avšak červnová „ledová vložka“ nebyla k zahození. „Díky tomu z toho tak nevypadnete. Když teď přecházíme na led, není to tak velký skok,“ vysvětloval pro klubový web jeden z lídru týmu Lukáš Derner.

Na ledě nechyběly posily brankář Aleš Stezka, bek Ladislav Šmíd, kteří dorazili ze zámoří, ani slovenský reprezentant útočník Martin Bakoš, jenž se vrací z KHL. „Hlavní roli v nabídce top klubů hrála komunikace s libereckým trenérem,“ uvedl navrátilec po návratu z Pekingu. „Jsem moc rád, že jsme se s novými hráči domluvili, pomohou nám,“ prohlásil kouč tygří smečky a zároveň její sportovní ředitel Filip Pešán. Liberecká příprava vyvrcholí v závěru srpna, kdy mužstvo vstoupí do Ligy mistrů.

Litvínov, kde ukončili úvodní blok přípravy ve čtvrtek, bude po dovolených na ledě za dva týdny. „Budeme trénovat na dvě skupiny, v tom úvodu ve dvou partách po 15 až 16 lidech. Co se týče zápasů v srpnu, určitě všichni nebudou hrát všechno. Rozdělíme to, protože je nás dost,“ má jasnou představu litvínovský trenér Radim Rulík.