V útrobách liberecké hokejové arény zvoní činky. To jen místní Bílí Tygři právě zahájili letní přípravu.

Na první sraz před novou sezonou se v pondělí dostavilo jen šestnáct hráčů. Vedle řady opor chyběl i hlavní kouč Pešán, který je momentálně na stáži v zámoří, kde hledá i posily.

Jediným nováčkem byl devatenáctiletý centr Lukáš Jašek, který přišel z Třince. „Je tu skvělé zázemí, skvělý realizační tým. Vnímám to zároveň jako velkou výzvu,“ řekl klubovému webu talentovaný forvard, který byl měl pod Ještědem strávit minimálně dvě sezony. „Věřím, že má před sebou úspěšnou budoucnost a že prokáže své kvality,“ řekl trenér a sportovní ředitel klubu Filip Pešán.

Později dorazí další mladík, dvacetiletý gólman Aleš Stezka, který se vrací do Liberce po dvou letech v zámořské juniorské soutěži USHL. Tygři chtějí dát větší šanci právě mladým borcům.

„Za poslední dva roky náš tým opustilo dvanáct hráčů. To je velké číslo. Nechceme hráčům bránit v odchodu, protože jim přejeme jen to nejlepší,“ řekl Pešán. „Zůstali tu skvělí lídři a jádro týmu. Chceme sázet na mladé hráče, kteří mají budoucnost.“

ŠIMEK: DOCVAKNE MI TO ASI AŽ U RYB
Na srazu se zjevil Šimek, který v neděli podepsal nováčkovskou smlouvu v San Jose Sharks. „Ještě mi to nedošlo, ale až si sednu u ryb a začnu nad tím přemýšlet, tak mi to asi docvakne. Je to nejvíc, co může hokejista podepsat,“ svěřil se reprezentační obránce Radim Šimek.

Ten je jedním z dlouhého zástupu hráčů, kteří Liberec po uplynulé sezoně opustili. Skončili jak Slováci Radivojevič a Lašák, tak i Svačina, Vitásek a Valský. Na prvním tréninku chyběli i Jánošík a Bližňák, kteří reprezentovali Slovensko na mistrovství světa. Individuální přípravu mají zkušení hráči Mojžíš a Ševc. Stránský se připojí v úterý.