"Bylo to hop nebo trop. Jsem rád, že jsme to zvládli," oddechl si trenér Chomutova Vladimír Růžička.

Hrdinou úterního večera se stal domácí Michal Vondrka. Chomutovský kapitán zařídil první výhru nad Bílými Tygry v sérii, když jedenáct minut před koncem vstřelil vítězný gól.

„Fyzicky se cítím líp než proti Třinci. Ve čtvrtfinále to byly maratonové zápasy, teď jsem si odpočinul a je to lepší,“ smál se Vondrka, který ve třetí periodě otevřel skóre, když se rozjel sám na Lašáka a libereckého gólmana vykoupal forhendovou kličkou. To běžela 49. minuta. Neuběhly ani dvě minuty a Piráti přidali pojistku. V oslabení se vydali na zteč Tomica s Humlem a druhý jmenovaný zvýšil na 2:0.

„V Liberci jsme hráli výborně, a proto jsme šli do dnešního zápasu s tím, že to můžeme a hlavně musíme zvládnout. To se povedlo,“ mnul si ruce chomutovský útočník Petr Koblasa.

„Bylo to hop nebo trop, prohrávat 0:3, tak už by to bylo hodně těžké. Jsem rád, že jsme to zvládli,“ oddechl si trenér Chomutova Vladimír Růžička, který se po utkání strachoval o zdravotní stav své jedničky Jána Laca. „Ke konci měl nějaké problémy, doufám, že to bude dobré,“ přál si.
Liberec poprvé v play-off vyšel gólově naprázdno i kvůli střelecké nemohoucnosti Lukáše Krenželoka, který se ve vyřazovacích bojích ještě ani jednou netrefil. „Já prostě gól nedám,“ klopil hlavu do země. „Branko (Radivojevič) mi nadával, že mi ve druhé třetině dvakrát nabil a já to nedal. Nevím, jestli je to gólmanem, to spíš my špatně střílíme,“ drbal si hlavu.

„Těžký zápas. Dvě třetiny to bylo 0:0 a nikdo nechtěl udělat chybu. Každý věděl, že kdo dá první gól, ten zvítězí. To se taky potvrdilo,“ krčil rameny gólman poražených Ján Lašák. „Začali jsme dobře. Byli jsme silní na puku, měli jsme i několik tutovek, které jsme ale neproměnili. Nic se neděje, jedeme dál. Ve středu potřebujeme zvítězit.“

Semifinále play off hokejové extraligy - 3. zápas:
Piráti Chomutov - Bílí Tygři Liberec 2:0 (0:0, 0:0, 2:0). Branky a nahrávky: 49. Vondrka (Kudělka), 50. Huml (Tomica, Rutta). Rozhodčí: Hradil, Mrkva - Gebauer, Ondráček. Vyloučení: 3:6. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 5250 (vyprodáno). Stav série: 1:2.

Chomutov: J. Laco - Rutta, L. Chalupa, Flemming, Kudělka, Valach, Dlapa - Vondrka, Huml, Tomica - Račuk, V. Růžička ml., Sklenář - Poletín, Skokan, Koblasa - Hlava, Lauko, D. Kaše. Trenéři: V. Růžička st., J. Šťastný a Martínek.

Liberec: Lašák - R. Šimek, Ševc, Jánošík, Vitásek, Mojžíš, Derner, od 21. navíc Pyrochta - Lakatoš, P. Jelínek, L. Krenželok - Ordoš, Bližňák, Radivojevič - Valský, Vantuch, Svačina - J. Stránský, Plodek, Bartovič. Trenéři: Pešán a Mlejnek.