Kdo čekal v severočeském derby nervy drásající bitvu a boj o každý metr ledu, mohl být nechutně zklamán. Liberečtí Bílí Tygři totiž v jednom z magnetů včerejšího 36. extraligového kola rozcupovali Piráty z Chomutova. Byla to opravdu snadná kořist. Alespoň podle konečného skóre určitě…
Hosté drželi pod Ještědem nerozhodný stav pouze do 7. minuty, kdy se trefil domácí Víšek. Poslední jiskra naděje Pirátům zhasla v úvodu druhé periody, kdy domácí parta v rozmezí šesti minut, přesně řečeno mezi 21. až 26., nastřílela další tři branky.

Liberec doma splnil roli favorita, Chomutov porazil 6:0.

„Jsme spokojení. Začátek nebyl úplně jednoduchý, po první třetině jsme vedli 1:0, ale to ještě nic neznamenalo. Vyšel nám úvod druhé třetiny, kdy jsme gólově odskočili. Byl to asi jeden z nejlepších zápasů, který jsme v sezoně odehráli," řekl liberecký asistent Milan Černý.

„Liberec byl lepší ve všech herních činnostech a naprosto zaslouženě vyhrál. Chyběl nám pohyb a nasazení. Drželi jsme krok pouze prvních deset minut," uvedl pro ČTK asistent na lavičce Chomutova Robert Kaše.

Zatímco Bílí Tygři získali další tři cenné body v boji o 10. místo tabulky, tedy poslední volné pro předkolo play off, Chomutov nevzkřísil naději v boji o udržení mezi elitou. Devátá porážka v řadě ho přitloukla v tabulce ke dnu.

Extraliga pokračuje až v pátek, ze severočeského trojlístku se před domácím publikem představí právě zrovna Chomutov. Od 17:30 přivítá „nováčka" z Hradce Králové. Už o půl hodinu dříve nastoupí Liberec ve Vítkovicích a od 18:00 hraje v 37. kole Litvínov na Kladně.

Bílí Tygři Liberec – Piráti Chomutov 6:0 (1:0, 3:0, 2:0)

Branky a nahrávky: 7. Víšek (Bartek), 21. Nedvěd (Bartek, Gřegořek), 22. Vampola (T. Urban), 26. Víšek (Bulík), 46. Bartek, 56. Čutta (Nedvěd, Bartek). Rozhodčí: Homola, Turčan – Hejl, Kajínek. Vyloučení: 5:7. Využití: 2:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 4646.

Nedvěd: Létat s mladými vlčáky? Asi by se to ještě dalo

Pojede Petr Nedvěd ve 42 letech na olympiádu? „Pro mě by to byla fakt velká událost." Dnešní nominaci ale sledovat asi nebude

Liberec – Na zimní olympiádě si už jednou zahrál, před 20 roky reprezentoval Kanadu v Lillehammeru a získal stříbro. Teď má PETR NEDVĚD šanci, že se na slavný hokejový turnaj podívá ještě jednou. V českém dresu. Ve dvaačtyřiceti. Mezi hvězdami z NHL.
„Neznám hráče, který by tam jet nechtěl," říká na rovinu zkušený kapitán libereckých Bílých Tygrů.
Jeho šance vzrostly po posledním turnaji Euro Hockey Tour v Soči. Zářil, na křídle létal jako mladík: „V Soči jsme uhráli super výsledek a měl jsem z toho hroznou radost, teď se ale soustředím spíš na Liberec než na olympiádu," brání se snům, že do Ruska vyrazí v únoru znovu.
Ale pište si: až dnes od 19.30 oznámí reprezentační kouč Alois Hadamczik výběr svých vyvolených, kapitán libereckých Bílých Tygrů v něm možná bude. Pořád umí a na věk nekoukejte…

Usednete večer k televizi s tím, že vás nikdo nesmí rušit?
Zaslechl jsem, že se nominace bude oznamovat v pondělí večer, ale tohle vůbec vymyšlené nemám.

Vy nebudete hlídat, jestli vaše jméno zazní?
Ani jsem nevěděl, že je nominační tiskovka o půl osmé a že ji přenáší televize. Pro mě jsou tohle docela novinky. Asi budete překvapený, nebo zklamaný, co? (usmívá se)

Zklamaný nejsem. A co když vám řeknu, že Deník by vás třeba do Soči ve své nominaci poslal…

Tak vám poděkuju (usmívá se), ale z mých odpovědí budete zklamaný. Soustředím se hlavně teď na Liberec. Ale pozor, nechci olympiádu nějak „downovat" a dělat, že mě nějaká nominace vůbec nezajímá. Jen máme teď trochu jiné starosti.

Vážně nebudete ani trochu nervózní?
Kdybychom byli s Libercem v situaci jako třeba Sparta, měl bych mnohem víc času přemýšlet o olympiádě. Jenže to tak není. V pondělí večer uvidíme, co bude a nebo nebude. Pak se můžeme bavit dál. Jsem na nominaci zvědavý, určitě! Ale to je tak všechno, nikdo z nás hráčů ji už teď ovlivnit nemůže.

Motivace to pro vás musí být ale velká, nebo ne?
Rozhodně, olympiáda pro mě znamená ohromnou výzvu. Neznám hráče, co by tam jet nechtěl, pro každého z nás by to byla nesmírná čest, tak to je. Konečně vám můžu taky na něco odpovědět. Pro mě by to byla ve dvaačtyřiceti fakt velká událost. Ani nevím, kde je příští olympiáda.

Jihokorejský Pchjongčchang v roce 2018. Děláte si zálusk?
Tak že bych ještě chvíli s tou olympiádou počkal? (rozesměje se)

Navíc tam nejspíš nevyrazí hráči z NHL…
A je to tady (vítězoslavně se usměje). Počkám!

Kdo má, podle vás, šanci jet do Soči z extraligy?
Kába (Kaberle), tipoval bych, že ten pojede určitě.

Pokud to vyjde i vám, tak společně s Jaromírem Jágrem a Patrikem Eliášem vytvoříte v útoku pěknou starou gardu…
Jo, jo, už nám není osmnáct. Ale Patrik zdaleka ještě nepatří k těm úplně nejstarším. Mně s Jardou je dohromady 83 let, to je dost, no.
Ale stejně si věříte, že s mladými vlčáky dovedete na jednom turnaji létat…
(usmívá se) Asi by se to ještě dalo.