Stav v sérii na čtyři vítězná utkání je 2:3 a výsledky ani výkony ve čtvrtém a pátém zápase (1:3 a 1:8) příliš optimismu mezi fanoušky nevnášejí.

Bílí Tygři, tedy hráči, trenéři i vedení, však věří, že jsou schopni dotáhnout sérii do rozhodujícího sedmého zápasu, který by se hrál ve čtvrtek v Pardubicích.

„Není konec série. Věřím, že to doma zvládneme a do Pardubic se vrátíme,“ řekl liberecký trenér Jiří Kalous. Jedním z receptů bude vyvarovat se zbytečných vyloučení. Tygři v posledních dvou duelech inkasovali včetně dvou vyšších trestů 73 trestných minut. Celkem si v sérii „odseděli“ 153 minut.

Disciplinární komise Asociace profesionálních klubů (APK) potrestala Pardubice pokutou 10 tisíc korun za nesportovní a nevhodné chování diváků v nedělním pátém utkání semifinále.

Za rozhodnutého stavu 8:1 pro Pardubice zaházeli fanoušci led odpadky, které dopadly i na střídačku libereckého mužstva. Rozhodčí v zápise o utkání uvedli, že závěrečné čtyři sekundy se kvůli zaházenému ledu nehrálo a pouze doběhl vymezený čas.

Nepřístojnosti pardubického publika následovaly poté, co se liberecký obránce David Štich snažil čtyři sekundy před sirénou opakovaně vyprovokovat šarvátku s protihráči. Po předchozích varováních mu sudí udělili trest ve hře, což doprovodil zlostnými reakcemi při odchodu do kabin a zahozením hokejky.

Začátek 6. zápasu: úterý 17.40 (ČT4) v Tipsport areně. Stav série: 2:3. Výsledky zápasů v sérii: 5:3, 2:4, 2:1, 1:3, 1:8.

Pardubice se po nejvyšší výhře této sezony extraligy 8:1 ujaly poprvé v sérii vedení a mají mečbol. Liberec bude stejně jako v neděli v Pardubicích postrádat kanonýra Jaroslava Kudrnu, který si odpykává dvouzápasový trest za zákrok na Jana Buchteleho ve čtvrtém duelu. Bílým Tygrů bude chybět i bek David Štich, jenž dostal v neděli trest ve hře za účast v potyčce a má automaticky stop na jeden duel.

Pardubice sahají po úspěchu i ve třetím souboji proti Liberci v historii play off. Uspěly už v semifinále v letech 2005 a 2010.

V semifinále jsou Pardubice celkem podvanácté, přičemž už osmkrát uspěly a jen třikrát nikoliv. Liberec hraje o finále popáté a dosud nikdy neuspěl.