Jedna jejich cisterna byla vyrobena v roce 1983, druhá je jen o 5 let mladší. Výsuvný žebřík má podvozek z roku 1961, skoro už patří mezi veterány.

„Naše Avie pochází z roku 1977. Rozpadá se nám pod rukama. Nebojíme se s ní jet, spíš se obáváme, zda–li nám auto vůbec chytne, jestli nastartujeme,“ podotkl velitel SDH Český Dub Oldřich Laufke, který je současně i profesionálním hasičem. „Pod žebříkem ležíme pořád, pořád jej opravujeme,“ dodal.

Kozlův hasičský počin:
HLASUJTE ZDE

Vzniku hasičského sboru v Českém Dubu napomohly dva veliké požáry ve městě. První vypukl 28. července 1858 a zničil 36 domů a dubský zámek. Druhý byl v roce 1866 a zničil severní stranu náměstí s přilehlými ulicemi. Za oběť mu padlo 28 domů a o život přišlo 5 lidí. Proto se několik občanů nabídlo, že zřídí hasičský sbor a 1. května 1864 vykonali slavnostní slib do rukou starosty Josefa Wehleho. Sbor se tehdy skládal ze čtyř oddělení – stříkačů, lezců, přinašečů vody a záložníků. K řádnému založení sboru dobrovolných hasičů však došlo až roku 1867.

Dnes má hasičský sbor 117 členů, z toho 28 v zásahové jednotce. Nejmladší hasičce jsou 4 roky a je u hasičů od narození. Nejstarší hasič se narodil v roce 1929.

„Naše práce je nejen krásným koníčkem, ale přímo stylem života. Kdo je do této práce zapálený, věnuje jí všechno. Doma manželka pak s ním musí mít trpělivost,“ zdůraznil velitel Oldřich Laufke.

Zřizovatelem sboru je město Český Dub. Čím menší město, tím má menší finanční možnosti, a tudíž českodubská radnice nemůže podporovat své hasiče tak, jak by si představovali. „Přesto nám starosta vychází všemožně vstříc,“ řekl velitel hasičů.

Dalším problémem, který místní sbor trápí, je neochota některých podnikatelů pouštět své zaměstnance – hasiče na zásahy. Jen vloni měli českodubští hasiči na 70 výjezdů.

„Chtělo by to lepší zákony. V některých zemích dostává firma daňové úlevy, když uvolňuje své zaměstnance pro zásahy,“ povzdychl si Oldřich Laufke.

Českodubský sbor nejen hasí požáry, vystříhává raněné z havarovaných aut, kácí stromy, likviduje chemické látky nebo sundává parašutisty ze stromů. Podílí se třeba i na Čarodějnicích.

Kozlův hasičský počin si přečtěte zde.

„Kdyby u nás platil stejný zákon jako na Slovensku, podle něhož musí pojišťovny vyplácet malé procento hodnoty uchráněného majetku hasičům, kteří jej před živlem uchránili, bylo by všem hasičům hej. A my bychom měli na nová auta. Zatím ale tento návrh zákona sněmovnou neprošel,“ dodal velitel.

Ani sponzoři se nenabízejí sboru sami od sebe. Jeden podnikatel přispěl hasičům na vyprošťovací techniku až poté, co se mu vybourala žena, ale nikdo ji bez nůžek nedokázal z pomačkaného auta vyprostit. I zdravotníci museli čekat, až přijedou s nůžkami hasiči z Liberce.