"Hráli jsme sice nejvyšší soutěž v republice, která je rozdělena na skupiny A, B a C. Ale top je áčko, my byli v béčku a céčko byla podle účastníků ta nejslabší. Protože se FAČR v průběhu roku rozhodl reorganizovat soutěže mládeže pro příští sezónu, byli jsme postaveni před úkol postoupit do elitní skupiny. Nejhorší bylo to, že jsme skupinu museli vyhrát, abychom se dostali do té áčkové. Jinak by nás čekala divize, a to i ze 2. místa! To se týkalo i druhé Dukly Praha a Jablonce. Takže jsme bojovali až do posledního zápasu o první místo, zaručující Českou ligu," uvedl trenér Martin Janošík.

ROZHODL AŽ POSLEDNÍ ZÁPAS

Liberec v dlouhodobé soutěži skončil druhý za Duklou se stejným bodovým ziskem pouze o skóre, ale nakonec nadstavbu vyhrál o bodů pět. „V základní časti jsme byli druzí. Do nadstavby o postup jsme si po přepočítání bodů s ostatními pěti soupeři přinesli tříbodové manko na prvního. Před posledním zápasem, v němž s Duklou šlo o všechno, jsme měli již dvoubodový náskok. Bylo to nepříjemné a těžké pro kluky, nechtěli jsme kvůli 2. místu hrát divizi. Nakonec se to povedlo, Duklu jsme porazili 2:1 a máme tak extraligu," líčí trenér.

DOBRÁ SEZÓNA

Za celou soutěž Liberec prohrál pouze třikrát. "Podávali jsme stabilní výkony ve finále i v soutěži, i když jsme na úvod jara prohráli na Admiře 1:3. Nešťastná byla ztráta bodů na Dukle, kde jsme inkasovali rozhodující gól v poslední minutě z trestného kopu. Tam jsme mohli rozhodnout a nemuseli čekat na poslední kolo," doplnil Janošík. "Jinak jsme hráli slušný, kombinační a kvalitní fotbal, s dobrou obrannou fází, ale zlobila nás produktivita v útoku," uzavřel.

Od nové sezony 2017/18 bude tak tým současného Slovanu U14 hrát nejvyšší, čtrnáctičlennou soutěž, opět pod trenérem Martinem Janošíkem. Úspěšný tým U15 přechází do mladšího dorostu U16.

Nejlepším střelcem byl Adam Knobloch se 13 góly. "Těžké je vyzvedávat konkrétní hráče, protože jsme hráli týmově, a to když se nám dařilo i když se nedařilo. Nikdy se nestalo, že by nám utkání rozhodl nebo pokazil jediný hráč. Musím poděkovat všem hráčům a upozorním jen na opory týmu, kteří se na hřišti objevovali nejčastěji – kapitán týmu Kamil Janouš, Adam Knobloch, Jan Málek, Jan Křeš, Jakub Winkler," hodnotil Janošík, který za nejlepší zápasy označil oba jarní duely s Jabloncem a poslední utkání s Duklou. "To ale mělo úplně jiný nádech… Naopak po herní stránce nám nevyšel podzimní zápas s Jabloncem, který jsme prohráli 2:3," dodal.