Fotbalisté Slovanu v neděli doma prohráli v lize poprvé po patnácti duelech, podlehli úřadujícímu mistru a lídrovi tabulky Viktorii Plzeň 0:1 a na třetí Mladou Boleslav ztrácí tři body.

Ten bolavý zápas byl urputný a vyrovnaný, a přece ukázal rozdíly mezi dvěma patry tabulky, jakkoli od sebe nijak vzdálenými, pokud jde o umístění. Trenér Slovanu Jindřich Trpišovský to charakterizoval výstižně:

„Herně se nám proti Plzni podařilo obstát. Chtěli jsme i přes zimní odchody Šurala s Pavelkou potvrdit, že umíme s tak kvalitním soupeřem hrát fotbal. Ale selhali jsme v šancích. Nedat doma gól, to je potupa. Ale musím uznat, že oba první týmy tabulky, Plzeň a Sparta, jsou v lize jinde než zbytek týmů. Plzeň byla produktivní, ukázala, že je v poslední třetině hřiště na balonu strašně silná. Navíc ukázala, že je silná i v osobních soubojích, v tom jsme zaostávali."

Při okomentování jediného gólu, který v utkání padl, se Trpišovský poněkud sarkasticky pousmál: „Paradoxně jsme si kolem našeho pokutového území dovolili víc než před soupeřovým vápnem… Byli jsme na balonu a bohužel jsme ho špatně předali směrem dopředu. Míč získal soupeř, sladili se, Ďuriš skvělý náběh a využili to nádherně."

Trenér hostů Karel Krejčí připomněl libereckou bezbrankovou remízu v předchozím domácím zápase Slováckem: „Věděli jsme, že terén bude těžší, že to směrem do kombinace bude složitější, že to bude bojovné utkání, což se potvrdilo. Slovácko v zápase tady před 14 dny mi ukázalo nějaký směr. Liberec je nejsilnější v rychlé přechodové fázi a má na to i vhodné typy hráčů. Zhustili jsme střed hřiště a nedali jsme jim tolik prostor."

Pro Liberec je teď jediná cesta. Otřepat se ze zklamání a hledět dál. V tabulce je stále na výtečném 4. místě a po repre pauze ho v lize čeká série čtyř zápasů s papírově slabšími soupeři od 11. do 16. místa. Dokáže se na ni řádně naladit?

Pokorný o Plzni: „Byl to zatím nejtěžší soupeř"

Viktoria Plzeň je pro kapitána fotbalistů Slovanu Liberec Lukáše Pokorného zakletý soupeř. A v neděli se to opět potvrdilo. „Já osobně jsem s ní ještě nikdy nebodoval," posteskl si po porážce 0:1.

I když Slovan v neděli vyhrál na střely, na rohy i na šance, odešel poprvé v tomto ligovém ročníku z domácího stadionu U Nisy bez bodu. Podle Pokorného Plzeň ukázala svou vyspělost.

„Byl to zatím asi nejtěžší soupeř, ale i tak jsme to mohli zvládnout. Měli jsme hodně šancí, hodně závarů, podle mě víc než Plzeň, ale ukázalo se, že je to velký a zkušený tým. Když mají šanci, tak ji využijí. My jsme šance měli, hlad po gólu tam určitě byl, bohužel jsme je nedali," litoval 22letý stoper.

Situaci při inkasovaném jediném gólu zápasu z 24. minuty popsal slovy: „Šlo to kousek mezi mnou a Gadžim (Hovorkou), byl to výborný balon a to je prostě ten jejich um, využili to excelentně. Rajtoral s Ďurišem to udělali opravdu perfektně, našli si místečko, i když ho moc nebylo. Plzeň nám ukázala, jak se hraje velký fotbal."

Lukáš Pokorný odpověděl i na novinářskou pobídku k porovnání Plzně a Sparty: „Pořád mi přijde Plzeň taková vyspělejší. Jsou už dlouho pospolu, mají zkušený kluky. Hrošovský a Hořava je podle mě nejlepší středová dvojice v lize. Když jim někdo dá prostor, jsou hrozně silní, rozkombinují to. Podle mě je Plzeň v tomhle fotbalově výš než Sparta. I když Sparta má teď výsledky, Plzeň je o krůček dál."

Kromě samotných nevyužitých šancí v nedělním zápase mrzí Pokorného i opětovný odstup od třetí Mladé Boleslavi: „Hodně nás ta ztráta mrzí. Chtěli jsme to zvládnout i proto, že Boleslav vyhrála. Nepovedlo se a musíme koukat dál."