Trenérskou premiéru v první lize, jakou asi ještě nikdo z jeho předchůdců neprožil, absolvoval v neděli nový kouč fotbalového Slovanu Liberec Jindřich Trpišovský.

Copak o to, že v nejvyšší soutěží ještě nikdy netrénoval a teď po příchodu z Viktorie Žižkov dostal úkol dostat Slovan zpět na pozice, které klubu v minulé ligové sezoně utekly. Ale Trpišovský musel v posledním týdnu před startem ligy takřka denně vstřebávat informace o nových hráčích, které se klubu dařilo na poslední chvíli získat, ať už na přestup, nebo na hostování. Věru nelehká úloha přetavit hráčský přetlak v ideální sestavu pro první zápas proti Mladé Boleslavi.

„To je prostě úloha trenéra. V každém týmu máte víc hráčů, než můžete postavit, a pár z nich uděláte pro ten víkend nešťastnými," nedělá Trpišovský ze své nevděčné role vědu. „Něco jsme vyzkoušeli v poslední přípravě s Turnovem a v pátek jsem se zkrátka rozhodl. Měl jsem předtím za tři dny v ruce asi padesát papírů s různými variantami… Třeba v úterý tu trénovali hráči, kteří potom najednou nebyli, a naopak přišli jiní. Například Shala s námi absolvoval jeden páteční trénink a ani nevěděl, jak se jeho noví spoluhráči jmenují," okomentoval situaci, kdy na poslední chvíli posílil kádr na hostování ze Sparty šikovný albánský středopolař, zařazený pro nedělní utkání na lavičku náhradníků.

Téměř celá jedenáctka z liberecké početné soupisky (včetně čtyř hráčů se zdravotní indispozicí) se v neděli nevešla ani na tu lavičku…

Vše se nakonec povedlo, Slovan vyhrál v neděli po velmi dobrém druhém poločase 4:2, vede ligu (i když tabulka po prvním dějství nemá žádnou vypovídací hodnotu, ale hezky se na ni dívá), a posílil si sebevědomí před čtvrtečním vstupem do 3. předkola Evropské ligy.

Jak to tedy nový trenér vymyslel? Do základní sestavy zařadil šest lidí, kteří v minulé sezoně v Liberci nebyli. A jak si vedli?

Jednoznačně nejlépe dopadl levý bek Lukáš Bartošák, který jednak zařídil penaltu, z níž Šural vyrovnal na 1:1, a jednak vsítil v 69. minutě veledůležitý gól na 3:2. „Rád doplňuji útok, mám to v krvi. Jsem za to rád, že jsem se tam ocitnul a že to tam padlo," uvedl Bartošák k situaci, kdy se k němu snesl míč po vzdušném souboji Bakoše s Křapkou a domácí bek se hned při své prvoligové premiéře dočkal prvního gólu. „První zápas v lize a hned gól. Kdyby mi to někdo řekl před zápasem, možná se tomu směju. A kdyby mi to někdo řekl před pár měsíci, směju se asi ještě víc," řekla liberecká letní posila ze Žižkova, kde hráči několik měsíců neviděli z výplat ani korunu, nevěděli, co bude s klubem ani s nimi samotnými…

Pokud jde o další posily, záložníci Kerbr i Folprecht si odvedli své. Kerbr přihrál na druhý gól, Folprecht hrál na postu uprostřed hřiště zejména v druhé půli velmi dobře.

Brankář Koubek dostal dva góly, což není zejména na domácím hřišti nic k chlubení, ale padly po chybách obránců a v dalších několika situacích gólman repre z ME jednadvacetiletých mužstvo podržel.

Největší rozpaky vzbudilo vystoupení stoperské dvojice Švejdík Hovorka, hlavně v první půli. Po kiksu Švejdíka vsítil Magera vedoucí gól Boleslavi. V jiné situaci zaváhání Hovorky mladý útočník hostů Klobása naštěstí nepotrestal. Když v druhém poločase nastoupil za hosty Skalák a domácí obránci ho nechali hned při jeho první akci projít až před Koubka a skórovat, nebyli liberečtí stopeři oblíbenci fanoušků Slovanu… Švejdík si je ale potom (snad?) udobřil pojišťujícím gólem na 4:2 a v závěrečné čtvrthodince, kdy trenér Boleslavi Jarolím poslal na hřiště snajpry Baroše a Chramostu, nedali jim Švejdík a Hovorka doslova ani „čuchnout".