Jarní počasí střelcům v okresním přeboru Liberecka svědčí. Před týdnem vytvořili v 21. kole střelecký rekord ročníku a nyní ho v 22. (20. hraném) ještě o dva góly překonali! Z jednotlivců se na tom nejvíc podílel nejlepší okresní kanonýr Štefan „Pišta“ Mihálik ze Sokola Pěnčín, který do sítě Nové Vsi nasázel sedm kusů.

Největší gólové příděly připravily svým soupeřům oba vedoucí celky tabulky Pěnčín a Dětřichov. „Atomovou“ bombou kola je ale nepochybně výsledek z Chrastavy, kde místní béčko podlehlo rezervě Krásné Studánky, tedy poslednímu celku soutěže, 1:6!

Krásná Studánka B tak slavila výhru po předlouhém čekání, v předchozích deseti kolech totiž devětkrát prohrála 
(z toho dvakrát kontumačně) a jednou remizovala.

Vzhledem k tomu, že Gasservis zvítězil v Novém Městě, se konec tabulky vyrovnává a do boje o záchranu je šest kol před koncem namočena prakticky celá dolní polovina.

Z hlediska střelecké produktivity jsou v poslední době nesmírně atraktivní utkání hejnického béčka. V minulých kolech dostalo sedm gólů od Frýdlantu B, osm od Gasservisu, poté naopak vsítilo šest Novému Městu, aby teď pro změnu opět inkasovalo – a to hned devět kousků v Dětřichově.

Nová Ves si v sobotu přivezla osmigólovou nálož 
z Pěnčína, ale rychle se z toho otřepala a hned v neděli dokázala vyhrát v Mníšku v důležité dohrávce s Gasservisem.

Počet 45 vstřelených gólů 
v kole je novým střeleckým rekordem ročníku a představuje průměr 6,43 na zápas! Štefan Mihálik z Pěnčína je kanonýrem kola se sedmi úspěšnými trefami, což obnáší dva hattricky a ještě jeden banán navrch. „Pouze“ jednoho hattricku dosáhli Mihálikův pronásledovatel David Ráž 
z Dětřichova a vratislavický Petr Dědič, po dvou brankách zaznamenalo 8 střelců: Jaroslav Lachman a Petr Netolický mladší z Dětřichova, Pavel Zoreník z Hejnic, Vlastimil Hak a Jindřich Novák z Krásné Studánky, Jaroslav Brückler z Gasservisu, Pavel Bartůněk z Nové Vsi a Michal Zeman z Raspenavy.

Bilance domácí – hosté v kole: 4 – 1 – 2, skóre 29:16, celkem: 73 – 13 – 54, 372:281. Celkový počet 653 gólů představuje průměr 4,66 na zápas.

Jindřichovice – Višňová B 2:2 (0:2)

Lépe začaly Jindřichovice, které se dostaly do šance už ve 4. minutě: Koutský uvolnil zkraje vápna Soukupa, jehož bombu do šibenice vytěsnil brankář Závůrka na roh. V 9. minutě však domácí gólman Rezler tak dlouho váhal po malé domů s odkopem, až trefil protihráče, míč se dostal ke Štrbákovi a ten dostal Višňovou do vedení. Hosté i nadále hrozili brejky a přihrávkami na své výborné útočníky. Jindřichovičtí měli další gólovku v podobě šance Tichého, kterou znovu zlikvidoval vynikající Závůrka. Zato jeho protějšek Rezler se čtyři minuty před pauzou opět nevyznamenal a po jeho hrubce zvýšil Mrázek na 0:2. Po bouřce v kabině vkročili domácí do druhé půle výtečně. V 47. snížil po rohu Koutského Řádek a v 49. vyrovnal Tichý. Od stavu 2:2 vyvinuly Jindřichovice soustavný tlak. Bez úspěchu skončila série tří nebezpečných trestných kopů Pleštila, Závůrku nepřekonali ani další hráči, Soukupa v poslední chvíli zablokoval obránce. Hosté měli ještě jednu možnost, ale Štrbák tentokrát neproměnil a tak zápas skončil remízou, kterou považují domácí za ztrátu.

Branky: 47. Řádek, 49. Tichý – 9. Štrbák, 41. Mrázek. Rozhodčí: Pelikán, ŽK: 1:0. Diváků: 82. Jindřichovice: Rezler – Forman, Petrovič, Dlouhý, Kopecký – Pleštil, Tichý, Koutský (70. Masár), 
Knapp (60. Hroch) – Řádek, Soukup (85. Hovbel). Višňová B: Závůrka – Šolta, Pařík, Martinů, Machek (46. Mokrý) – Bufák, Kepr, Mládek, Mrázek – Stejskal (52. Trung Nguyen), Štrbák (85. Mazánek).

Vratislavice – Jablonné 5:2 (2:0)

Od úvodu vyrukovali domácí na Jablonné s velkým důrazem, proti kterému se fotbalovější hosté nedokázali technickou hrou ani kombinačně prosadit. Naopak domácí Dědič ve 14. minutě po kolmici Krejčíka udělal kličku gólmanovi a Vratislavice vedly. Míč měli více na kopačkách nadále hosté, domácí se soustředili na zodpovědnou obranu a eliminaci středových záložníků soupeře. A v 37. se jim povedl další brejk, autorem druhého gólu byl opět Dědič. Dvougólové vedení jako by po přestávce domácí uspokojilo a Jablonné si vytvořilo značný tlak. Obléhalo vratislavické velké vápno, vytvářelo si standardní situace a kopalo řadu rohů. V 65. minutě po kombinační akci Hetver snížil na 2:1. V té chvíli se Vratislavice probraly a hned z jednoho ze svých prvních útoků 
v druhé půli skórovaly. Střela Dědiče z 20 metrů k zadní tyči přeskočila přes drn brankářovu ruku, domácí vedli 3:1 a Petr Dědič měl na svém kontě hattrick. O čtyři minuty později Dědič napadáním donutil gólmana Holuba při rozehrávce k chybě, vzal mu míč, našel na velkém vápně Holubce a ten zamířil do opuštěné branky – 4:1. Po chvíli Krejčíkovu hlavičku ještě pro jistotu dorazil Jakub Čermák metr před čárou do sítě – 5:1. V závěru hosté zkorigovali na 5:2, když se po sérii individuálních chyb domácích prosadil Ptáček.

Branky: 14., 37. a 69. Dědič, 73. Holubec, 75. Jakub Čermák – 65. Hetver, 89. Ptáček. Rozhodčí: Šrajbr, ŽK: 2:3. Diváků: 50. Vratislavice: Jirák – Opatřil (44. Jan Čermák), Bergr, Krejčík, Jakub Čermák – Žabka, 
Preissler, Stolín (81. Sand-
leiter), Abdumannabov (59. Holubec) – Klíma (84. Šída), Dědič (82. Hlava). Jablonné: Holub – Kovalev, Velecký (70. Nešvera), Pavlas, Ptáček – M. Šimon, Opršal, M. Černý, Hetver – Vejskrab (82. Liebezeit), V. Šimon.

Pěnčín – Nová Ves 8:1 (2:0)

Zápas začal sérií standardek hostů a nebezpečnou střelou Bartůňka, ale Piršel ji vyrazil na další nebezpečný roh, který po Trojanově zakončení skončil mimo pěnčínskou branku. Poté už převzal otěže Pěnčín, kde se do zakončení dostal Mynář a jeho střelu dorazil od tohoto gólu nezastavitelný Pišta Mihálik – 1:0. Velkou šanci domácích spálil Jaček, který po vybídnutí Mynáře nedokázal překonat Marka v brance. Ve 28. ukázal svůj přehled ve vápně Mihálik a navýšil skóre na 2:0 do poločasu. 
V druhé půli domácí hráli atraktivní fotbal pro diváky a hlavně bohatý na šance a góly. Šance hostů vychytal Piršel a na straně domácích se nemohli trefit Jaček, Mynář, ani Rösler, tak to vzal skoro celé na sebe Pišta. 
V 50. a 58. doslova oloupal ve vápně obránce, chladnokrevně zakončoval a dostal Pěnčín do vedení 4:0. Hosté hrozili jen z brejků, jeden z nich hlavou využil Dobiáš a překonal Piršela. V 68. minutě vybídl přesnou přihrávkou Pištu Matějíček a kanonýr krásným obloučkem přehodil hostujícího brankáře na 5:1. Další branku a navýšení skóre přidal nepolapitelný Mihálik, který po chytrém zakončení obstřelil Marka. V 75. se brankář Marek snažil hasit další útok Pěnčína, natáhl se pro vysoký míč a vypadl s ním z velkého vápna. Rozhodčí mu za hru rukou mimo šestnáctku ukázal hned červenou kartu, poměrně přísnou, a do branky šel Lukáš Adam. V 80. minutě ukázal Matějíček, že nemusí 
v Pěnčíně střílet góly jen Mihálik a po individuální akci překonal hostujícího gólmana. Poslední branku zápasu přidal opět Pišta, který navýšil sedmi góly své vedení v tabulce střelců.

Branky: 10., 28., 50., 58., 68., 72. a 85. Mihálik, 80. Matějíček – 60. Dobiáš. Rozhodčí: Čurda, ŽK: 1:1, ČK: 75. brankář Marek (Nová Ves). Diváků: 200. Pěnčín: Piršel – Lhoták (65. Šerpán), Kotrman (65. Lochman), Mendlík, Vondráček – Žďárský (46. Matějíček), Mynář (65. Gábr), Jaček, Zdražil – Rösler, Mihálik. Nová Ves: Marek – Didi, Vávra, Dobiáš, Novák – Trojan, Novotný, Lanc, Mrijaj – Bartůněk (35. Luk. Adam – od 75. do branky), Jansta (75. Kobliha).

Raspenava – Frýdlant B 4:1 (1:0)

Domácí si chtěli po předchozích dvou nezdarech spravit chuť a vyrukovali na hosty ihned od začátku. Přikovali je před šestnáctkou. Závar v 5. minutě ještě brankou neskončil. V 9. se už Raspenavští radovali z gólu Michala Zemana, který

po kombinaci 
v šestnáctce zakončil přesně – 1:0. Poté hosté vyrovnali hru a hrálo se uprostřed hřiště. 
Když už se všichni viděli v kabině na poločasové pauze, zahrozili domácí, po centru hlavičkoval Pikous ml., ale Němec v brance Frýdlantu zachránil na čáře. Do druhé půle vstoupili Raspenavští mírnou převahou. V 57. min. utekl po křídle Martin Zeman a jeho přihrávku si na malém vápně srazil do vlastní branky Šlejtr na 2:0 pro domácí. Tento gól domácí tým nabudil a o tři minuty později po rozebrání obrany přihrával Pikous ml. na volného Michala Zemana, který zakončil do prázdné branky na 3:0. Ihned po rozehře Frýdlantských se domácí záloha zmocnila míče a pro balon si naběhl za obranu hostů Martin Zeman, který své sólo proměnil – 4:0. Hosté, kteří do té doby neměli vážnější šanci, korigovali skóre v 63. minutě, kdy

domácí obrana po sérii přihrávek ve vlastní šestnáctce namazala Severýnovi – 4:1. Utkání se dohrálo bez větších šancí.

Branky: 9. a 60. Michal Zeman, 57. vlastní (Šlejtr), 61. Martin Zeman – 63. Severýn. Rozhodčí: Popelář, ŽK: 1:0. Diváků: 55. Raspenava: Urban – Koudelka, Balog, Pikous st., Burgr – Resl, Šámal, Michal Zeman, Pikous ml. – Meneghel, Martin Zeman. Frýdlant B: Němec – Peml, Ponc, Kaplan, Vocásek – Stýbal, Severýn, Stejskal, Lopuszynski – Šlejtr, Buřita.

Dětřichov – Hejnice B 9:3 (5:2)

Hosté přijeli jen v deseti lidech a od prvních minut spíše jen přihlíželi dětřichovskému koncertu. Brankostroj zahájil už v 2. minutě Koťátko a potom padly čtyři góly v rozmezí pěti minut: v 18. D. Ráž, ve 20. Netolický ml., v 22. Lachman a 
v 23. opět D. Ráž navýšili skóre na 5:0 a v publiku už se začalo mluvit o dvoucifermém výsledku. Poté nechali domácí soupeře poněkud vydechnout, ale v závěru poločasu až moc, protože Zoreník v 40. po chybě obrany a 43. minutě po rohu dvěma brankami do šatny zkorigoval nepříznivý stav. V úvodu druhé půle se opět rozjel Dětřichov. V 51. Lachman a v 55. Netolický zvýšili na 7:2, načež se dostali 
k ojedinělému útoku zase Hejničtí. Byla z toho penalta a Krišal proměnil na 7:3. Ve zbytku zápasu dali ještě góly Válek a hattrick završivší David Ráž, kýžené desítky se sice diváci nedočkali, přesto byli nadmíru spokojeni.

Branky: 18., 23. a 69. D. Ráž, 22.a 51. Lachman, 20. a 55. Netolický ml., 2. Koťátko, 60. Válek – 40. a 43. Zoreník, 58. Krišal 
z pen. Rozhodčí: Halík, ŽK: 1:0. Diváků: 40. Dětřichov: Zeman – Válek, Mičunovič, Lachman, Vízner – Netolický ml., Patrman, Vágner, M. Ráž – Koťátko, D. Ráž. Hejnice B: Chmelík – M. Čermák, Stříbrný, L. Ráž, Pecháček – Leitner, Fetr, Krišal, Zoreník – Koutný.

Nové Město – Gasservis Liberec 0:1 (0:1)

Domácí měli více ze hry, vypálili více střel, vybojovali více rohových kopů, ale Tomáš Tošner v brance plynařů byl pro ně nepřekonatelnou překážkou. Na druhé straně z ojedinělého protiútoku byla v 35. minutě penalta, když Bruský sejmul Svinku a pokutový kop proměnil Smejkal. Hned po přestávce mohl zvýšit Svinka, nedal a v dalším průběhu opět trval tlak Nového Města. Jeho hráči však byli v koncovce bezzubí a tak v důležitém souboji mužstev ohrožených sestupem zůstali bez bodu.

Branka: 35. Smejkal z pen. Rozhodčí: Řípa, ŽK: 0:0. Diváků: 40. Nové Město: Kocourek – Plaček, Žlebek, O. Černý, Kadera – Bruský, K. Suk (75. Jiruše), Šindler, David (46. Likavec) – Kolenkár (67. Jalovičár), V. Černý. Gasservis Liberec: Tošner – Svinka (85. Guzik), Hřeben, Bárta, Bernášek – Lednický, Smejkal, Házi, Brückler – Zelený (71. Jakub Louda), Švanda.

Chrastava B – Krásná Studánka B 1:6 (0:2)

Naprosto nečekaný a neuvěřitelný výsledek se zrodil na chrastavském hřišti. Kdo však viděl zápas na vlastní oči, tomu už tak neuvěřitelný nepřipadal, vzhledem k přístupu hráčů obou rezervních mužstev k utkání. Chrastavští působili jako bez zájmu o fotbal, jako by zápas odehráli jen z donucení. Naopak Studánka se rvala jako o život a po první čtvrthodině vedla 2:0. V 10. skóroval po rohovém kopu hlavou M. Herman a v 15. po vypíchnutí míče při chrastavské rozehrávce a samostatném úniku Hak. Domácí i za nepříznivého stavu pouštěli hosty do gólovek, hráli lajdácky, ale skóre se již v první půli nezměnilo. Chrastava 
o přestávce vystřídala tři hráče (i když na výměnu byli takřka všichni). Efekt to mělo jen v první pětiminutovce druhého poločasu, kdy si domácí vytvořili v 47. a v 49. minutě slibné slibné příležitosti. Brankáře Martina však nepřekonali a na druhé straně Hak v 54. zvýšil krásnou trefou do šibenice na tříbrankový rozdíl. V 63. se konečně prosadili domácí, konkrétně Jahoda hlavou po centru Bednáře. Žádná stíhačka ve skóre se však nekonala, další góly sice padaly, ale střílela je jen Studánka. V 67. po brejku Novák, v 75. po rohu Pova a v 83. 
z dalšího brejku Novák. Béčko Krásné Studánky tak poprvé od 11. října minulého roku, kdy vyhrálo 2:0 v Jablonném,
okusilo slast vítězství.

Branky: 63. Jahoda – 15. a 54. Hak, 67. a 83. Novák, 10. M. Herman, 75. Pova. Rozhodčí: Rejf, ŽK: 1:2. Diváků: 60. Chrastava B: Kverka – Močárko (46. Škarýd), Pokorný (46. Žďárský), Rieger, Šipula – Sochor, J. Doležal, Glaser, Bednář – Krága (46. Urban), Jahoda. Krásná Studánka: Martin – Soukup, Z. Herman, Charvát, Balický – M. Herman, Vacek, Dvořák (50. Novák), Hak – Pova, Pojsl (78. Kittner).

Dohrávka 18. kola: Gasservis Liberec – Nová Ves 2:3 (2:1)

Oba celky odehrály utkání jen den po sobotních zápasech 22. kola a lépe se s tím vypořádala Nová Ves, která se otřepala z debaklu v Pěnčíně. Naopak plynaři nenavázali na cenný zisk z Nového Města, i když úvod jim vyšel excelentně. Jaroslav Brückler v 6. a hned za chvíli v 12. minutě dostal Gasservis do dvoubrankového vedení. Slibný start však v podání domácích již nepokračoval. V 38. se ve skrumáži před Svinkovou brankou nejlépe orientoval Bartůněk a snížil na 2:1. To již po hřišti jen pokulhával střelec Gasservisu Brückler, který si natáhl sval a o poločase se musel nechat vystřídat. Druhá půle ukázala, jak důležitý byl pro domácí tento hráč, který jako jediný dokázal díky svým běžeckým i střeleckým schopnostem pořádně ohrožovat branku Nové Vsi. Hosté hned na začátku druhého poločasu vyrovnali, když na prudký centr před branku nabíhali hráč Nové Vsi a domácí Bernášek, jenž si nešťastně kolenem vrazil balon do vlastní sítě. Po vyrovnaném průběhu nakonec slavili vítězství hosté, jelikož v 85. minutě se hezkou ranou z přímého kopu z 20 metrů trefil za Svinkova záda Bartůněk.

Branky: 5. a 12. Brückler – 38. a 85. Bartůněk, 46. vlastní (Bernášek). Rozhodčí: Mizera, ŽK: 1:1. Diváků: 70. Gasservis Liberec: Svinka – Bárta, Macháček, Švanda, Hřeben – Smejkal, Bernášek, Házi, Lednický – Brückler (46. Guzik), Tošner (60. Jakub Louda). Nová Ves: Kos – Jansta, Martínek, Malaga, Dobiáš – Vávra, Novotný, Bartůněk, Havel (65. Didi) – Trojan (82. Lub. Adam), Modrák (70. Luk. Adam).

VÝSLEDKY SOUTĚŽE

1. Pěnčín 20 17 0 3 81:24 51

2. Dětřichov 20 14 2 4 61:31 44

3. Višňová B 20 12 1 7 57:38 37

4. Frýdlant B 20 12 1 7 46:36 37

5. Nová Ves 20 11 1 8 51:54 34

6. Chrastava B 20 9 3 8 51:55 30

7. Raspenava 20 9 1 10 47:40 28

8. Hejnice B 20 7 4 9 43:61 25

9. Jablonné 20 7 2 11 38:58 23

10. Jindřichovice 20 6 4 10 40:54 22

11. Vratislavice 20 6 5 9 39:54 23

12. Nové Město 20 6 1 13 40:50 19

13. Gasservis Liberec 20 6 0 14 36:49 18

14. Krásná Studánka B 20 5 1 14 23:49 16